Festa dels ex-veïns
Lluçà
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La festa dels ex-veïns, que es celebrava el segon o tercer cap de setmana de juny, va néixer l'any 1987 amb la voluntat de retrobar-se els veïns amb els ex-veïns que havien viscut a les diferents parròquies de Lluçà. El nucli de l'aplec era la missa que es celebrava a l'església parroquial de Santa Maria de Lluçà on es van recuperar i cantar els goigs de Sant Climent de la Riba, Santa Eulàlia de Puig-oriol, Santa Maria de Salselles i Santa Maria de Lluçà. Durant el dia, la festa es completava amb diferents activitats: sortides culturals al castell de Lluçà, al molí de Puig-oriol (molí fariner) o al Vilaró, on es podia visitar la col·lecció d'eines antigues. També hi havia hagut activitats al voltant de la demostració i recuperació d'oficis com és el cas del carboner o el teuler; durant el matí hi havia la fira d'artesania i productes de la terra i una mostra de treballs manuals d'artistes locals, objectes artístics, exposicions fotogràfica i de pintura que s'exposava a l'Estudi. Així mateix hi havia l'opció de fer passejades pels voltants amb els amics dels rucs del Lluçanès. Al migdia, sota les alzines de la Casanova de Lluçà, es feia un dinar popular per a tots els veïns i ex-veïns i a la tarda hi havia animació, espectacle infantil i ball per a tothom.
Les dues primeres imatges han estat cedides per Jordi Camps. La tercera imatge s'ha extret de l'arxiu fotogràfic municipal.
Història
La festa dels ex-veïns sempre havia tingut molta acceptació i s'havien aplegat un gran nombre d'ex-veïns i veïns per retrobar-se durant un dia a l'estiu. Últimament però, el nombre de participants havia disminuït progressivament i les activitats al voltant de la festa també s'havien reduït. La festa dels ex-veïns es va celebrar ininterrompudament any rere any fins l'any 2008.
Bibliografia
Fulletons de la festa dels ex-veïns. Arxiu municipal de Lluçà.