Fons originari de Vilassar del fons del Museu d'Arqueologia de Catalunya
Vilassar de Dalt

Neolític
    Legal i física
    Llei17/1990 de museus
    Museu d'Arqueologia de Catalunya; Passeig de Santa Madrona, 39-41 (08038- Barcelona)
    Jordi Montlló Bolart

El Museu d'Arqueologia de Catalunya és el dipositari de les peces obtingudes de la necròpolis del Ravalet. En la seva exposició permanent, en l'àmbit de prehistòria es pot veure la recreació d'una d'aquestes tombes neolítiques, conegudes com Sepulcres de Fossa, que s'han datat entre el V i IV mil·lenni aC.
    En concret el llistat del material dipositat és el següent:
    16337 collaret de variscita set denes de tonelet. Llargada total 27 cm. Mida de la dena central 49mmx29mm
    16338 Collaret 15 dena discoïdal de variscita llargada total 5 cm diàmetre de la dena més gran 12mm
    16340 collaret format per 22 denes de variscita. Llargada total 10 cm. Mida de la dena més gran 12mm
    16341 Gerra llargada total 41 c,, amplada amb les nanses 29'5, amplada de la boca 15 cm
    16338 collaret format per 8 denes de variscita en forma de barrilet 5'5cm, mida de la dena més gran 21mmx12mm

L'octubre de 1914 arriba la notícia de la descoberta d'unes tombes prehistòriques en una bòbila del paratge del Ravalet a Vilassar de Dalt, segons consta en la reunió de la secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans. La Junta de Museu encarrega l'excavació a Joaquim Folch i Torres. Aquest lliura la memòria descriptiva, el 16 de gener de 1915.
    L'any 1917 es fa una segona excavació dirigida per Agustí Duran i Sanpere, promoguda per l'Institut d'Estudis Catalans.
    Joaquim Folch i Torres comenta en la seva memòria que entre 1902 i 1914 es van malmetre entre 9 i 11 sepultures més, segons els restes materials que veu i la informació del propietari de la bòbila, amb motiu de l'extracció de terres.

ALMAGRO, M.; SERRA RÀFOLS. J. de C.; COLOMINAS, J. (1945). "Barcelona". A: Carta Arqueológica de España. Madrid: C.S.I.C.- Instituto Diego Velázquez, p.178.
    ÀLVAREZ, J. "El poblament prehistòric de la Vall de Sant Mateu". Premià Informa. 6, p.21-23. Hemeroteca, A.E.C.C., Premià de Mar..
    BALIL, A. ; RIPOLL, E. (1952). "Actividad arqueológica en Cataluña durante los años 1950-51". A: Archivo Español de Arqueología. Madrid, XXV.
    BOSCH GIMPERA, P.(1915). "Necròpolis a Sant Genís de Vilassar". A: A.I.E.C.. Barcelona, 1913-14. V.
    BOSCH GIMPERA, P.(1919). Prehistòria catalana: Edat de la Pedra i dels Metalls, colonització grega, etnografia. Barcelona: Editorial Catalana. (Enciclopèdia catalana; XVI).
    DDAA. (1982). L'Arqueologia a Catalunya, avui. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, pàg.42 - 43.
    DURAN i SANPERE, Agustí (1923). "Un nou sepulcre a Sant Genís de Vilassar"; dins anuari 1915-1920. Institut d'Estudis Catalans, pàgs. 466 i 467. Barcelona.
    GUARDIOLA, Lluís (1955) Sant Joan de Vilassar. Vilassar de Mar, pàg. 20.
    LLEONART, R.(1977). "Vestigis de la civilització dels "Sepulcres de Fossa" al Maresme". Quaderns de Prehistòria i Arqueologia del Maresme, 2; pàgs. 26 a 31.
    LLONGUERAS, M. (1981). "Cultura dels Sepulcres de Fossa del Neolític Mig-Recent a Catalunya". A: El Neolític a Catalunya. Taula rodona de Montserrat. Publicacions de l'abadia de Montserrat, pàgs.166 i167.
    MONTLLÓ, Jordi (2008) Inventari del patrimoni arqueològic del Parc de la serralada litoral, Fitxa núm. 188.
    MUÑOZ, A.M. (1965). La cultura neolítica de los Sepulcros de Fosa. Barcelona: Univesitat de Barcelona, . pàgs. 26 a 29.
    RIBAS, Marià (1934). Orígens i fets històrics de Mataró. Mataró: Impremta Minerva, pàg. 17.
    RIBAS, Marià (1952). El poblament d'Ilduro. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica; 12), pàgs.12 i 21.
    RIPOLL, E.; LLONGUERAS, M. (1963). "La cultura neolítica de los Sepulcros de Fosa en Cataluña". Ampurias. 25, pàgs. 3, 21a 24.
    SERRA RÀFOLS, J.C.. (1942). "El poblamiento de la Maresma o Costa de Levante en época anterromana". Ampurias. 4, pàg. 79.
    SERRA RÀFOLS, J.de C. 1928). "Baetulo-Blanda,". A: Forma Conventus Tarraconensis. Barcelona: Institud d'Estudis Catalans, I. (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica; 12), pàg. 13.