Fons gràfic del col·lectiu cultural l'Espiga
Calldetenes

Nucli urbà de Calldetenes Pl. Onze de setembre s/n (08506 Calldetenes)
    Seu social de l'entitat. Ajunt. de Calldetenes. Pl. Onze de Setembre, s/n (08506 Calldetenes

Fons d'imatges
    XX-XXI
    Bo
    Caldria una ordenació correcta i professional d'aquest fons gràfic, ja que a més de desordenat, corre el risc de perdre's amb els canvis de local o de persones de la junta de l'entitat.
    Col·lectiu cultural l'Espiga. Ajunt. de Calldetenes. Pl. Onze de Setembre, s/n (08506 Calldetenes
    Raquel Valdenebro Manrique

Fons gràfic format per les sèries de fotografies realitzades pels membres del Col·lectiu Cultural l'Espiga de Calldetenes, amb l'objectiu d'il·lustrar els reportatges apareguts en la seva publicació "L'Espiga". Aquest fons es troba sense inventariar i sense catalogar, ja que no va néixer amb intenció de ser guardat. Es troba format per un volum d'entre 300 i 400 fotografies, tot i que el nombre és imprecís i molt aproximat. Els seus propietaris les han intentat ordenar temàticament en capses: Esports, Festes, Actes inaugurals, Eleccions, Cases de pagès, etc. El suport és el paper i la diapositiva, tot i que els darrers anys el suport normal és el CD, ja que les fotografies es fan en format digital. La temàtica és molt variada, ja que depèn de la temàtica dels articles. La revista tracta d'oferir les notícies i els esdeveniments ocorreguts al terme en el decurs de l'any: Festes Majors, activitats esportives, obertura de nous carrers, obres, inauguracions, carnestoltes, inicis de curs, etc. Cronològicament, el fons abarca des dels inicis de l'entitat, 1976, fins al moment.

La importància d'aquest fons gràfic ve determinada pel fet de ser el recull de fotografies més gran que s'ha fet en unes soles mans en el terme de Calldetenes, en el transcurs dels darrers trenta anys. La seva idea de fotografiar els esdeveniments públics ocorreguts ha fet que s'hagin fotografiat carrers, edificis, paisatges, etc. Degut a la ràpida transformació urbana i paisatgística que està patint el terme de Calldetenes en aquests moments, i que té previst patir properament, aquests fotografies són un testimoni importantíssim de l'abans i del després dels molts dels carrers, cases i paisatges de Calldetenes.

El col·lectiu cultural L'espiga va néixer l'any 1976 a partir d'un nucli de persones conegudes com "La Colla de l'Amistat", que reunia el jovent del poble. D'aquesta Colla van sorgir bona part de les entitats actuals de Calldetenes en funció de les inquietuds culturals dels seus integrants: teatre, pintura, excursionisme, etc. L'espiga reunia als que pretenien crear un butlletí informatiu local. Des del 1976 surten periòdicament uns cinc números a l'any, mirant de sortir almenys un al febrer, que recull els actes del Carnestoltes, un a l'abril , que recull els actes de la Diada de Sant Jordi, un al Setembre, que recull els actes de la Festa Major, i un al Desembre, que recull les festes de Nadal. El cinquè depèn de la voluntat de l'entitat. El funcionament del butlletí és a base de subscripcions populars i subvencions. El butlletí es reparteix casa per casa entre els subscriptors.