Fons gràfic del SPAL Calldetenes

Osona
Servei de consulta del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona
Servei de consulta del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona

Coordenades:

41.92416
2.28443
440668
4641603
08037-137
Patrimoni documental
Fons d'imatges
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Científic
Pública
Diputació de Barcelona. C/Comte Urgell,186 (08036 Barcelona)
Raquel Valdenebro Manrique

En el fons del Servei de Patrimoni arquitectònic local hi ha un conjunt de fotografies referents a Calldetenes, en concret consta de de dues caixes. Una és la caixa 55 Calldetenes (fotografies), que consta dels registres que van del número 55/1 al 55/68. Les fotografies són de diferents indrets com La Calveria, la Capella de Sant Marc, la Masia Aymerich o mas Eimeric, la Capella de Santa Maria del Camí, la Torre de Santa Margarida de Sant Julià de Vilatorta, el Casal d'Altarriba, l'Església parroquial de Nostra Senyora de la Mercè, l'Església prop de Vic "Sant Francesc s'hi moria", Can Discorra, Mas, Casa Pujol, Molí prop del poble, Masia i capella, Masies, molí i capella, Casa renovada, Pont del Cantarell, i també vistes generals de diferents indrets. Moltes de les fotografies estan datades l'any 1973, n'hi ha d'altres dels anys deu (sobretot 1914), anys vint, i anys vuitanta del segle XX. Algunes poquetes consten com a reproduccions. Un conjunt important no tenen referenciada la font, però moltes són d'Antoni Gallardo i altres consten com a Clixé del Servei. L'altra caixa és la Caixa 344 Sant Martí de Riudeperes (fotografies), en la que s'hi referencien des del registre 344/11 fins al 344/90. En aquest cas les denominacions són Vistes generals, Cases, Plànol església parroquial, Església de Sant Martí, i Monestir de Sant Tomàs. La gran majoria de fotografies són dels dos darrers indrets assenyalats, hi figuren vistes generals i gran varietat d'imatges de detalls de diferents elements arquitectònics, així com de zones concretes de cada monument. Les cronologies oscil·len d'inicis del segle XX, en concret de 1903, fins als anys setanta del segle XX. Les fonts que consten referenciades són Antonio Gallardo, Juandó Alegret, Pujol i Casademont, Clixé del Servei, Clixé del Servei / Clixé LEICA, Donatiu Puig i Cadafalch (Arxiu Mas), Arxiu Arquitectura Catalana, i també hi consten, Puig i Cadafalch. L'Arquitectura Romànica; Ilustració Catalana; Àlbum Maravella; i Casas de Religiosos en Cataluña, aquests darrers casos corresponents a referències bibliogràfiques.

Les fotografies d'aquest fons foren constitueixen el gruix del que fou la publicació elaborada per l'Ajuntament de Calldetenes : AA.DD. ( 1995) Calldetenes. Imatges en el temps. Primera part (1911-1960), juntament amb d'altres aportades pels veïns de Calldetenes. El recull d'aquest voum de fotografies fou iniciativa del Col·lectiu Cultural l'Espiga, amb l'objecte de realitzar una exposició l'any 1994. Foren novament utilitzades per l'elaboració de la publicació de Jordi Vilamala: VILAMALA I SALVANS J (2002)

El servei de Patrimoni Arquitectònic local guarda un fons de fotografies procedent de donacions, obres, i projectes, que abarquen des del 1915 fins al 1973. Temàticament, es concentra sobretot en edificis de caire monumental, però també inclou masies i vistes generals del municipi.

AA.DD. ( 1995) Calldetenes. Imatges en el temps. Primera part (1911-1960). Ajuntament de Calldetenes. Calldetenes VILAMALA I SALVANS, J (2002) De Sant Martí de Riudeperes a Calldetenes. Passat i present d'un poble viu. Ed. El Mèdol. Calldetenes.