Fons fotogràfic municipal
Lluçà

Arxiu municipal de Lluçà. C. Rourets s/n. Santa Eulàlia de Puig-oriol. Lluçà

Fons d'imatges
    Ajuntament de Lluçà. C. Rourets s/n. Santa Eulàlia de Puig-oriol. 08514. Lluçà
    Jordi Compte i Marta Homs

El fons fotogràfic municipal es troba situat a l'ajuntament de Lluçà. Es tracta de 13 arxivadors amb fotocòpies i ampliacions de fotografies en blanc i negre, i color, recollides en diversos anys. Quatre d'aquests arxivadors contenen 433 fotocòpies i ampliacions de fotografies antigues recollides dels veïns del municipi així com de la Unió Excursionista de Catalunya. Les imatges, la majoria d'elles en blanc i negre, pertanyen a diferents dècades del segle XX, des de 1916-18 fins als anys 70, i reflecteixen una gran diversitat de llocs i temes de la vida de Lluçà i del poble de Santa Eulàlia de Puig-oriol. Alguns d'aquests temes són: matança del porc, batre, caçadors, caramelles, l'escola, l'equip de futbol, el castell de Lluçà, el carrer Major de Santa Eulàlia de Puig-oriol, festes i celebracions (processó de Corpus i festa Major), sala de ball, fontades, primeres comunions, cases del poble, famílies, esglésies del municipi (Sant Vicenç, Santa Maria de Lluçà, Santa Eulàlia de Puig-oriol, etc.), el claustre del monestir de Lluçà, molins, fonts, gran quantitat de masies i llocs interessants com les rentadores (a la riera Lluçanès) on les bugaderes anaven a rentar la roba, la teuleria del Vilaró en ple funcionament, la construcció del pont de la riera Lluçanès o l'antic retaule de Santa Maria de Lluçà. Aquests quatre arxivadors van acompanyats de dos arxivadors més on hi ha les fitxes de cadascuna de les imatges anteriors amb les dades, omplertes parcialment, següents: núm. de registre, data de registre, autor, any, lloc, població, propietari de la foto, propietari del clixé així com una petita descripció. En alguns casos també hi ha la identificació de les persones que apareixen a les fotografies.
    Els altres arxivadors contenen imatges en blanc i negre, i color i presenten la temàtica següent:
    1 volum amb fotocòpies i ampliacions de fotografies de la festa dels ex-veïns. 1987-96.
    1 volum amb fotocòpies i ampliacions de fotografies de cases de pagès.
    1 volum amb fotocòpies i ampliacions de fotografies de paisatges i meteorologia.
    1 volum amb fotocòpies i ampliacions de fotografies de l'exposició de la festa Major de 1995 amb el tema: l'escola.
    1 volum amb fotocòpies i ampliacions de fotografies de l'exposició de la festa Major de 1997 amb el tema: casaments.
    1 volum amb fotocòpies i ampliacions de fotografies de l'exposició de la festa Major de 1998 amb el tema: quan érem petits.
    1 volum amb fotocòpies i ampliacions de fotografies de l'exposició de la festa Major de 2000 amb el tema: racons del món.

La iniciativa de recollir les fotografies velles i fer-ne fotocòpies així com recopilar la informació de les fotografies va ser obra d'alguns veïns del poble de Santa Eulàlia de Puig-oriol i Lluçà. La mostra de les còpies fotogràfiques es va fer en una exposició per la festa Major i posteriorment es cediren a l'ajuntament.