Fons documental de Sant Martí de Riudeperes
Calldetenes

Arxiu Episcopal de Vic. C/Santa Maria núm. 1 Vic (08500 Vic)
    c/Santa Maria, 1 (08500 Vic)

XVI-XVIII
    Bisbat de Vic. c/Santa Maria, 1 (08500 Vic)
    Raquel Valdenebro Manrique

Aquest arxiu parroquial procedeix de l'església de Sant Martí de Riudeperes, que efectuà les funcions parroquials com a sufragània de Sant Julià de Vilatorta. A partir del 1778 fou substituïda per l'església de la Mercè de Calldetenes. Aquests fons es conserven a l'arxiu episcopal de Vic. Inclou: -Baptismes (1775-1799) -Defuncions (1775-1799) -Administració de l'obra (1755-1885) -Comptes i factures (1801-2000) -Llevadors de rendes (1775-1885) -Actes notarials (1589-1935) -Registre de documents (1589-1935)

Els orígens dels arxius parroquials es remunten a l'ordre emesa arran de la celebració del Concili de Trento (1546) que obligava a les parròquies a dur un control per escrit dels sagraments emesos als parroquians. Aquesta possibilitat va incitar als mossens locals a obrir llibres de registres de baptismes, matrimonis, defuncions etc. D'altra banda, la pobresa de l'arxiu s'explica pel fet de ser aquesta església sufragània de Sant Julià de Vilatorta, era per aquest motiu, que el rector d'aquesta parròquia exercia les funcions de notari i registrador dels parroquians de Sant Martí de Riudeperes, des de la parròquia de Vilatorta, trobant-se la documentació de tipus notarial dins de l'altre fons documental.

GINEBRA i MOLINS,R. (2000) "Els arxius de l'Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic. Onze segles d'història i cent anys de concentració de fons", dins Lligall (Barcelona), 16 . p. 11-83.