Fons documental de la parròquia de Sant Julià de Vilatorta
Calldetenes

Arxiu Episcopal de Vic. C/Santa Maria núm. 1 Vic (08500 Vic)
    c/Santa Maria, 1 (08500 Vic)

XIII-XVI
    Bisbat de Vic. c/Santa Maria, 1 (08500 Vic)
    Raquel Valdenebro Manrique

Aquest fons documental conté documentació relativa al terme de Calldetenes, ja que a nivell eclesiàstic, l'església de Sant Martí de Riudeperes, que exercia les funcions de parròquia del terme fins el 1778, era en realitat sufragània de la parròquia de Sant Julià de Vilatorta; per tant, era el rector d'aquesta parròquia qui duia el control de la vida parroquial i era testimoni de bona part de les transaccions dels seus habitants. Del conjunt de l'arxiu parroquial, s'ha triat les sèries susceptibles de contenir informació sobre Calldetenes, deixant de banda altres sèries com són les de les confraries. Aquest arxiu es troba dipositat a l'Arxiu Episcopal de Vic, i inclou: -Manuals notarials (1284-1725) -Testaments (1382-1900) -Actes notarials (1594-1798) -Processos (1631-1834) -Registres de documents (1001-1900) -Vària notarial (1501-1800) -Pergamins(1001-1700)

Els orígens dels arxius parroquials es remunten a l'ordre emesa arran de la celebració del Concili de Trento (1546) que obligava a les parròquies a dur un control per escrit dels sagraments emesos als parroquians. Aquesta possibilitat va incitar als mossens locals a obrir llibres de registres de baptismes, matrimonis, defuncions, etc. D'altra banda, cal tenir en compte que rector de la parròquia era qui en la majoria dels casos exercia la funció de notari i testimoni en bona part de les transaccions quotidianes i altres aconteixements de la vida durant l'Edat Mitjana, d'aquí que aquest fons parroquials continguin en moltes ocasions documentació des dels segles XI-XII i en endavant de caràcter notarial. En aquest cas, la parròquia exercia les funcions de notari i registrador dels parroquians de Sant Martí de Riudeperes, des de la parròquia de Vilatorta, trobant-se la documentació de tipus notarial dins de l'altre fons documental.

GINEBRA i MOLINS, R. (2000) "Els arxius de l'Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic. Onze segles d'història i cent anys de concentració de fons", dins Lligall (Barcelona), 16. p. 11-83.