Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granollers
Granollers

Local tancat
    Científic/Cultural
    Ajuntament de Granollers
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Fons documentals de l’Arxiu Municipal de Granollers, que estan ubicats en dues seus: una al carrer de Sant Josep, número 7, i l’altra (compartida amb l’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental), al carrer de l’Olivar, número 10. L’Arxiu Municipal de Granollers s’organitza en quatre seccions:

L’Arxiu Administratiu i Electrònic, s’ocupa de la gestió de la documentació generada per l’Ajuntament en el seu dia a dia, abans en format paper i ara electrònic.

L’Arxiu Històric, es fa càrrec de la documentació municipal més antiga, des del segle XIII.

L’Arxiu d'Imatges i So, s’encarrega de les fotografies en diferents suports i formats, els audiovisuals i les fonts orals.

L’Hemeroteca, comprèn premsa i revistes locals, una extensa col·lecció d’impresos i cartells, i una biblioteca auxiliar.

Actualment l’Arxiu Municipal de Granollers custodia i gestiona 84 fons o col·leccions documentals (des del segle XII fins a l’actualitat). Entre d’altres, conserva 369.172 imatges (1878 - 2010); 1.905 pergamins (1122 - 1800); 500 capçaleres de premsa i butlletins (1882 - actualitat); 4.500 volums de monografies i estudis (1841 - actualitat); 2.797 programes de mà de cinema (1924 - 1979); 1.200 mapes i plànols (1880 - 2001); 701 documents sonors (1950 - 2006); 567 documents audiovisuals (1914- 2015); 451 testimonis de Fonts Orals (1985- 2023); 22.404 documents d'imatges, audiovisuals i gràfics a l'Arxiu d'Imatges ( 1874- 2023); 478.706 pàgines de documents a l'Arxiu Digital (1122- 2023).

A la seu del carrer Sant Josep 7 hi ha un dipòsit format principalment per fons de l’Ajuntament, però també documents de fons personals i altres que fan referència a l’àmbit local. Aquí es conserva gran part de l’Arxiu Històric i de l’arxiu Administratiu. Els fons (amb dades actualitzades el 2024) són els següents:

FONS DE L'ADMINISTRACIÓ LOCAL

• Ajuntament de Granollers
    • Documentació medieval i moderna, 1252-1850
    • Documentació contemporània, des de 1850 fins a 2015
    • Ajuntament de Palou, 1621-1931

FONS JUDICIALS

• Jutjat Municipal de Granollers, 1870-1936
    • Jutjat de Pau de Granollers, 1835-1870
    • Jutjat Municipal de Palou, 1862-1934
    • Jutjat de Pau de Palou, 1842-1853

FONS D'ASSOCIACIONS I FUNDACIONS

• Caixa de Pensions del Sindicat Musical de Granollers i sa Comarca, 1922-1944
    • La Unió Liberal, 1887-1936
    • Montepío Nuestra Señora del Rosario, 1864-1961

FONS PERSONALS

• Fons Celestí Bellera i Rita Gibernau, 1838- 1955
    • Fons Salvador Casanova, 1938-1982
    • Fons Antoni Jonch i Cuspinera, 1922- 2017
    • Fons Salvador Llobet i Reverter, 1420-1992
    • Fons Jordi Saurí i Conejero, 1955-2011
    • Fons Arrizabalaga – Montagud, 1931-1988
    • Fons Josep Verde Aldea, 1928- 2014
    • Fons Josep Estrada i Feli Miyares, 1927- 2005
    • Fons Montserrat Ponsa i Tarrés, 1859- 2015

COL·LECCIONS

• Col·lecció de documents de Granollers, 1387-2019

FONTS ORALS

Les entrevistes a testimonis estan en format digital, les podeu consultar en ambdós edificis:

• Fons Ajuntament de Granollers, 2005-2020
    • Col·leccions de testimonis orals, 1985-2015
    • Col·lecció Espartacus, 1998- 2001
    • Fons Celestí Bellera i Rita Gibernau, 2011

A la seu del carrer de l’Olivar 10 hi ha la secció hemeroteca i l’Arxiu d’imatge, mes altres fons diversos. Més concretament, els fons són els següents:

• Documentació d'eleccions, 1833-1974
    • Llicències d'obres municipals, 1875-1978
    • Llibres de comptabilitat de l'Ajuntament, 1864-1991
    • Vimugrasa, 1960-1989

FONS RELIGIOSOS

• Parròquia de Sant Rafael de Figaró i Vallcàrquera, 1139 -1936

FONS RELIGIOSOS

• Cercle Cultural, 1981- 2006
    • Esbart Dansaire de Granollers, 1925-2016
    • Societat Coral Amics de la Unió, 1887-1936
    • Xics de Granollers, 1990- 2020
    • Escuderia Granollers, 1971- 1983
    • Club Natació Granollers, 1972- 2017
    • Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, 1693- 2015

FONS COMERCIALS I D'EMPRESES

• Roca Umbert, 1889-1995
    • Viuda Sauquet, 1925-2013
    • Revista del Vallès, 1939- 2013
    • Unitesa, 1941- 1967
    • Saspa-Cimsa, 1939- 2000
    • Industria Miguel Casanova, 1960- 1995

FONS PATRIMONIALS

• Fons Família Altimira Cladellas, 1209- 1983
    • Fons Can Bruniquer, 1400-1740
    • Fons Can Travé, 1537-1649
    • Fons Can Gorgui, 1575-1900
    • Fons Mas Buscas, 1560-1814
    • Fons Mas Torrents, 1592-1815
    • Fons Can Clapés, 1703-1904

FONS PERSONALS

• Fons Enric Garcia-Pey, 1370- 2018
    • Fons Ferran Salamero Colomina, 1909-2001

COL·LECCIONS

• Col·lecció de pergamins, s. XII-s. XVII
    • Col·lecció de documents d'altre- poblacions, 1501-1930

HEMEROTECA

• Premsa i butlletins, 1882- 2014
    • Col·lecció d’impresos i cartells, 1850-2017
    • Col·lecció de goigs, 1802-1995
    • Programes de mà de cinema, 1924-1988
    • Col·lecció Jordi Riba i Torelló, 1935-1970

FONS D'IMATGES I AUDIOVISUALS

L’Arxiu Municipal de Granollers és un servei públic de caràcter administratiu i cultural especialitzat en la gestió i tractament dels documents, en la seva custòdia i divulgació. Exerceix les funcions d'organització, tutela, gestió, descripció, conservació i difusió dels documents dels fons i col·leccions que constitueixen el Patrimoni documental de la ciutat.

L’Arxiu Municipal de Granollers es va nodrir inicialment de la documentació generada per l’administració municipal, amb una certa continuïtat des del segle XV, sense oblidar informació sobretot privada dels dos segles anteriors.

A finals del segle XIX el fons de l'arxiu va passar de l'Ajuntament al convent de Sant Francesc, i més tard a l'Hospital de Sant Domènec. Allí el va trobar Pere Maspons, oblidat i en un estat més que lamentable (MASPONS, 1910), (TINTÓ, 1994). A principi del segle XX, torna a traslladar-se a les dependències municipals de la Plaça Gran. Aquí es va engruixint per un costat amb la documentació generada pel mateix Ajuntament, i per altra amb ingressos de diversa índole, com el fons de la Baronia de Montbui, que aplega fins el 1846 la documentació d'alguns dels pobles que conformen la Vall de la riera del Tenes, inclòs Sant Feliu de Codines fins el 1800.

A finals de segle XX l’arxiu es trobava emplaçat en tres llocs diferents: el que podria denominar-se «arxiu administratiu» era situat al tercer pis de l'edifici de la Casa Gran; el que es podria denominar «arxiu històric - Hemeroteca Municipal» estava situat a l'entresol de la planta baixa del mateix edifici, amb documentació municipal anterior al 1830. Un tercer espai estava situat a les antigues naus de la fàbrica Roca Umbert, i es va concebre com a local de desbloqueig l'any 1988, per tal de salvar provisionalment la situació de col·lapse total en què es trobava des del 1986 I'arxiu administratiu. Aquesta solució va ser plantejada "in extremis" per tal d'alleugerir l'amuntegament documental als departaments de I' Ajuntament i guanyar un marge de 5 o 6 anys, abans de trobar una solució definitiva. Però en els anys següents la solució no va arribar (TINTÓ, 1994).

Al principi de la dècada del 2000 l’arxiu es trobava dispers en quatre dipòsits situats en diverses dependències municipals, incloent-hi l’hemeroteca. Tres dels dipòsits, on majoritàriament hi havia fons històrics, presentaven greus deficiències. A més, no es disposava de cap inventari ni cap altre instrument de descripció. El juny de 2002,  després de la inèrcia acumulada durant molts anys, s’inicià finalment una nova etapa quan l’Ajuntament va contractar una arxivera, Roser Rodríguez, per tal de planificar i dirigir la normalització de l’arxiu i adequar-lo a les exigències de la llei de 2001. A partir d’aleshores es començà una tasca per estandarditzar l’arxiu segons la nova normativa de gestió documental; una tasca que va comptar amb el suport de l’Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona que, mitjançant un conveni, va elaborar un pla director de l’arxiu.

Això va coincidir amb el fet que el 2005 es va construir l'edifici de l'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental, que va esdevenir un equipament compartit entre la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Granollers. A partir d'aquesta data l'Hemeroteca Municipal es va traslladar a aquest edifici i va funcionar de manera independent de l'Arxiu Municipal fins l’any 2016, quan es va jubilar Lluís Tinto. Posteriorment, l'hemeroteca es va integrar a l’Arxiu Municipal i va passar a ser una secció més d'aquest equipament. El 2005 també es va inaugurar una nova seu de l'Arxiu Municipal al Carrer Sant Josep, número 7. Des d’aleshores l’Arxiu Municipal de Granollers té dues seus (RODRÍGUEZ, 2005).

DANTÍ RIU, Jaume (comissari) (1997). Entra a l'església gòtica de Granollers, Granollers, Museu de Granollers.

GARRIGA ANDREU, Joan (1982). "L'Arxiu Històric de Granollers", a L'Avenç, núm. 48. Abril, pp. 78-79.

MASPONS I CAMARASA (1903). "L'Arxiu Municipal de Granollers", a La Veu del Vallés, any VIII, 11 d'octubre de 1903, núm. 356.

TINTÓ I ESPELT, Lluís (1994). "L'arxiu Municipal de Granollers. El túnel del temps", a Lauro, núm 7, juny 1994, pp.35-37. Granollers.

RODRÍGUEZ BACHES, Roser (2005). “L’Arxiu Municipal de Granollers, una opció de futur”, a Lauro, Revista del Museu de Granollers, núm. 29, p. 78-82.