Fons Col·lecció Revistes Colònia Pons
Puig-reig

Plaça Nova s/n, 08692- Puig-reig
    Biblioteca Guillem de Berguedà

Fons bibliogràfic
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

La revista "Colonia Pons" es va començar a editar el 1944 i al llarg dels sues 13 anys de vida, va sortir trimestralment amb molta puntualitat, i sempre en castellà, i impresa per Gràfiques Molins de Berga. Els cincs primers números van sortir mecanografiats a mida foli però a partir del sisè ja es va fer a través de l'edició impresa, molt acurada i ben il·lustrada amb fotografies i dibuixos. Consta de 20 pàgines, escrites íntegrament en castellà, llevat d'alguna poesia en català. La revista era el portaveu de l'empresa i transmetia els valors d'un recuperat paternalisme amb el convenciment que amb serveis i adoctrinament s'aconseguia la pau social. Tot i que hi col·laboraven moltes persones de la colònia, l'esperit, la redacció de les editorials i dels articles moralitzant, corria a càrrec del capellà, el director i de Sr. Obradors, encarregat de la colònia.
    La revista comptava amb seccions fixes; a més de la editorial i els articles d'opinió, hi havia informació puntual sobre l'Escola de la Llar i l'Escola Complementaria, contes i historietes, humor, poesia, i el recull de totes les activitats que tenien lloc a la colònia des del 1944 fins el 1957.

L'any 1893 morí Josep Pons i Enrich i tres anys després el seu hereu, Ignasi Pons. A partir d'aquells moments, i fins l'any 1921, Lluís G. Pons, germà del fundador de la colònia, esdevingué l'home fort de la família i l'amo de Cal Pons. La situació de la colònia -ja construïda i consolidada- i la figura del director de la fàbrica - que era qui controlava el funcionament econòmic de l'empresa i el manteniment de l'ordre i la "pau social" i que disposà de xalet propi a partir de l'any 1900- van permetre, al Sr. Pons, centrar-se en la seva activitat política. Aquests anys en els quals Lluís Pons esdevingué l'amo de Cal Pons és quan es consolidà la relació paternalista envers els treballadors. El paternalisme es basava en un pacte, no escrit, pel qual l'amo oferia feina, pis, menjar, serveis, estabilitat i seguretat als seus obrers a canvi que aquests es limitessin a treballar, obeir i a no trencar la "pau social".
    Aquest esperit paternalista es recupera, i fins i tot s'incrementarà, després de la Guerra Civil quan, una vegada més, els empresaris de colònia van assumir les funcions pròpies de l'administració pública (ensenyament, salut pública, transports, etc.). La revista "Colonia Pons" n'era el portaveu oficial.

R.SERRA i R.VILADES (1987): la colònia Pons de Puig-reig (1875-1987), Berga, Ambit de Recerques del Berguedà R.VILADES i R.SERRA (2005): La colònia Pons (Puig-reig), a L'Erol, 86-87 150 anys de colònies industrials
    R.SERRA. "Cal Pons", Consorci del Paarc Fluvial del Llobregat sd
    TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.