Foc de Nuet
Vallcebre

Plaça de Nuet, s/n, 08699 Vallcebre.
    A la carretera B-400 ens desviem cap a Vallcebre i a l'entrada, a mà dreta, veiem l'església.

Anna Junyent Traserra

La nit de Nadal, i sortint de la Missa del Gall, davant mateix de l'església, s'encén una foguera que es manté oberta tota la nit, fins el dia de Sant Esteve. Des de fa uns 20 anys, concretament des del 1982, l'Ajuntament i la Comissió de Festes reparteixen, gratuïtament, blat de moro, carn d'olla, botifarra, allioli, vi, etc. a tots els vallcebrencs o assistents i s'ho mengen al voltant del foc.

És difícil datar els seus origens així com el seu significat. Pel que fa als origens, la tradició oral parla de més de 500 anys, i pel que fa al significat, sembla que té relació amb la nuesa de Jesús, d'aquí el nom de "nuet". En molts llocs de Catalunya era tradició deixar un foc encés la nit de Nadal perquè si passava Jesús s'hi pogués escalfar. És per això que el foc es mantenia encés tota la nit, tant si plovia com si nevava. Una altra versió, de la festa, és que per Nadal a Vallcebre, i com a molts altres llocs, arribaven molts familiars que vivien fora del poble. Aquests es reunien tots a la plaça, hi feien un bon foc i allà sopaven amb el que cadascú aportava, i d'aquí una altre versió. Abans de la Guerra Civil, el jovent era l'encarregat de recollir la llenya del foc, però, molts cops, en comptes d'anar a buscar la llenya al bosc, l'agafaven d'amagat de les cases i se n'emportaven qualsevol cosa que pogués cremar.

RODRÍGUEZ, Gemma (1997). "Aspectes culturals". L'Erol, núm 56, hivern 1997.