Fita de terme Talamanca-Calders nº 9 Talamanca

Bages
Serrat del Vintró, 08279 Talamanca
Pista forestal Talamanca-mas Mussarra. Passem el mas i seguim 1km, al peu del camí, a esquerra

Coordenades:

41.75312
1.97915
415129
4622870
08277-191
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XIX
Bo
A la cara que hi ha gravada la T de Talamanca, hi ha pintada la marca d'un itinerari amb pintura blanca i vermella.
Inexistent
Fàcil
Simbòlic
Pública
Ajuntament de Talamanca, plaça de l'Església 1, 08279 Talamanca
Quim Serdà Manau

Fita de terme que delimita els termes municipals de Talamanca i Calders. Trobem un carreu de pedra amb la part superior en semicercle i que té gravat a la cara sud la T de Talamanca, i a la cara nord, la C de Calders a més del número 9, doncs aquesta fita és la novena entre Talamanca i Calders. Les vuit fites anteriors encara resten per localitzar, per bé que se'n té constància documental. Presenta unes dimensions de 60 cm d'alt per 60 cm d'ample i 10 cm de gruix. El desgast de la pedra, junt amb la tipografia de la lletra que duu gravada, fa determinar-ne la seva antiguitat i originalitat.

Durant anys s'ha cregut que aquesta fita pertanyia a Monistrol de Calders, però la recent localització d'una nova fita a pocs metres d'aquesta (fitxa 192) ha fet determinar que la que ens ateny pertany a Talamanca i Calders, mentre que la nova, delimita Monistrol amb aquests dos municipis. ERILL, GUAL, MANENT (2006:28)

El terme municipal de Talamanca manté intacte l'antic terme dominat per el Castell, doncs no ha variat amb el transcurs dels segles. Així, cal pensar que aquests elements termenals mantenen una tradició medieval de separació del territori, per bé que les fites que trobem avui, són d'època contemporània.

ERILL, Gustau; GUAL, Jordi; MANENT, LLibert (2006). Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Moià.