Fita de terme Talamanca-Monistrol de Calders nº 5 Talamanca

Bages
Serrat del Vintró, 08279 Talamanca
Pista forestal Talamanca-mas Mussarra. Passem el mas i seguim 1km, al peu del camí, a esquerra

Coordenades:

41.75314
1.97918
415132
4622872
08277-192
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Simbòlic
Pública
Ajuntament de Talamanca, plaça de l'Església 1, 08279 Talamanca
Quim Serdà Manau

Fita de terme que delimita els termes municipals de Talamanca, Monistrol de Calders i Calders. Es tracta d'un carreu de pedra rectangular amb base triangular ubicat a uns dos metres a migdia de la C9 -fitxa 191. Té gravat a la cara sud la T de Talamanca, a més del número 26. Cal saber que el terme de Monistrol de Calders fou creat l'any 1934, fet per el que s'explica que aquesta fita es trobi tant a prop de la C9 -més antiga-, doncs caldria en aquest moment reordenar el territori en els corresponents termes. Presenta unes dimensions de 56 cm d'alt per 26 cm d'ample i 20 cm de gruix.

Segons els documents oficials, el termenal entre Talamanca i Monistrol de Calders és un conjunt de línies rectes que van de fita a fita, totes conservades, però segons els habitants d'aquests dos municipis, el termenal el marca la cinglera. Per tant, és una línia ondulada que, si es contraposa amb la que hem esmentat, va formant tot de zones mortes que, segons una versió o altra, pertanyen a un o altre dels termes veïns. En qualsevol cas, cal dir que qui conegui el terreny trobarà molt més lògic que sigui la cinglera allò que delimiti els territoris municipals, ja que el que queda per sobre seu no és gens accessible des de Talamanca, així com el que queda per sota seu té un accés molt dificultós des de Monistrol de Calders. Si el termenal el marquessin les línies rectes, quedarien nombrosos racons inaccessibles des del municipi al qual pertanyerien. En canvi, si el terme municipal ve marcat per la cinglera, això no passa, i el territori esdevé més coherent. ERILL, GUAL, MANENT (2006:27) A l'ajuntament de Monistrol de Calders es conserven les factures del picapedrer que la va fer, entorn els anys cinquanta del passat segle.

El terme municipal de Talamanca manté intacte l'antic terme dominat per el Castell, doncs no ha variat amb el transcurs dels segles. Així, cal pensar que aquests elements termenals mantenen una tradició medieval de separació del territori, per bé que les fites que trobem avui, són d'època contemporània.

ERILL, Gustau; GUAL, Jordi; MANENT, LLibert (2006). Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Moià.