Festa Major d'Hivern
Torrelavit

Al nucli de Terrassola

Sense accés
    Oriol Vilanova

La Festa Major d'Hivern se celebra l'últim cap de setmana de gener i s'organitzen diferents actes. Comença la tarda de dissabte amb de diverses activitats i espectacles lúdics seguits pel correfoc organitzat pels Diables i els Diables Infantils, i al vespre el sopar de Festa Major. A la nit es celebra l'acte més important: el ball de festa major, que comença després del pregó pronunciat per la Pubilla i l'Hereu del poble. Diumenge els actes festius comencen amb la missa de 12, seguit del Ball de Balls, on es ballen, entre d'altres, sardanes i es fa un vermut popular. A la tarda es realitzen altres activitats i es porta a terme l'entrega de premis del concurs de pessebres i del concurs de guarnicions dels establiments del municipi. Seguidament es fa un berenar per als assistents.

Als seus orígens aquesta festa era una celebració religiosa que es realitzava el 25 de gener, dia de la conversió de Sant Pau, i coincidia amb la Festa Major de Terrassola. Per aquest motiu els terrassolencs feien el vot de poble a Sant Pau, a qui es venerava com a guaridor del mal d'espalma. Al llarg de la tarda es feia missa i cantada de goigs al sant per part dels escolans, que tot seguit passaven la bacina i finalment es repartien els diners recollits. Va desaparèixer com a tal al principi dels anys '60 del segle XX, per bé que actualment es celebra en el format de Festa Major d'Hivern.

ENRIQUETA MALIVERN , Sardà (1978): "Oracions de l'Antigor". Miscel·lania Penedesenca.