Festa Major de Sant Salvador de Guardiola Sant Salvador de Guardiola

Bages
Sant Salvador de Guardiola
340

Coordenades:

41.67895
1.76658
397338
4614866
08098-16
Patrimoni immaterial
Manifestació festiva
Contemporani
XIX-XXI
Bo
Inexistent
Fàcil
Lúdic
Pública
Jordi Piñero Subirana

La Festa Major de Sant Salvador de Guardiola es celebra actualment el primer diumenge d'agost, en les proximitats de la diada de la Transfiguració del Senyor (6 d'agost), coneguda popularment com el Sant Salvador, patró de la parròquia. El mateix 6 d'agost es celebra la missa amb cant dels Goigs a Sant Salvador.
Els actes comencen el divendres i duren tres o quatre dies. El programa consisteix en un pregó i una diversitat d'actes que sol incloure sardanes, havaneres i sardinada popular, balls de nit, teatre, futbol, tornejos de bitlla catalana, petanca i altres activitats esportives, concurs d'andròmines, i concert.

A principis de segle XX l'escenari principal de la festa era la plaça de la Creu i el carrer Igualada, que s'engalanaven amb una il·luminació "a la veneciana"; és a dir, amb fanalets de paper i serpentines multicolors. Els actes més habituals eren revetlles, serenates, concerts, sardanes i altres activitats de caràcter lúdic. Segons un programa de l'any 1904, la Festa Major constava dels següents actes: La vigília es feia un repic de campanes per anunciar la festa i, a les 8 del vespre, passada de torxes portades pels nois del poble. Els joves s'aplegaven a la plaça de la Creu a fi de començar la passada. Les torxes , preparades prèviament, es posaven a la venda a preus assequibles. Se solien fer amb la brancada d'un matoll anomenat atxa barrejada amb trunyella, de manera que la combinació produïa una flama vistosa. Els joves feien giravoltar les atxes tot formant figures diverses en la foscor. El dia de la festivitat es celebrava missa solemne, cantada i amb acompanyament d'orquestra, i s'acabava entonant els Goigs de Sant Salvador. A les 12 començava a la Casa rectoral una acapta o "Llevant de Taula" per sufragar les despeses de la festa. Se n'encarregaven les noies del poble, sota l'empara de la confraria de les Filles de Maria. Era el moment que tothom es reunia al voltant d'una taula amb la companyia del seus familiars. Les noies, vestides amb les seves millors gales, passaven casa per casa i recollien les donacions del cap de casa. A la tarda es cantava el rosari. El darrer dia de la festa es feia una fontada, organitzada pel jovent del poble. Sembla que normalment es feia a la font del Cu-cut, tot i que el 1904 es va canviar per la Font del Pastor (al mas Brunet). La festa es completava amb algun acte de caire recreatiu. El 1904 va consistir en una actuació del prestidigitador manresà Josep Bosch. El programa deixa clar que aquest espectacle està basat en "les lleis físiques naturals que en res afectes a la religió catòlica". En els dos dies següents es celebraven sengles misses i processó de cap de mes.

PARROT ALSINA, Valentí; FARGAS TATJER, Valentí; FARRERAS OLLER, Angeleta; LLOBET VILA, Pere (1998). "Tradicions . Vells cotums, jocs d'infants. Sant Salvador de Guardiola - Salelles". Quaderns de la Guíxola, núm. 7 (abril, 1998), p. 6-14.
BALLÚS, Glòria (2000). Guia de Festes del Bages. Centre d'Estudis del Bages, Manresa. P. 205.