Festa de Sant Antoni
Sant Salvador de Guardiola

Sant Salvador de Guardiola; Salelles

Actualment desapareguda
    Sense accés
    Jordi Piñero Subirana

Festa avui desapareguda que se celebrava a Sant Salvador de Guardiola i també a Salelles, com en molts altres llocs, el dia de Sant Antoni Abat (17 de gener): patró dels traginers i dels animals de peu rodó. Al migdia i al vespre de la vigília es feien sonar les campanes amb els tocs corresponents per anunciar la festa. L'endemà, a punta d'alba, el rector celebrava una missa matinal, per si algun pagès tenia intenció d'anar a treballar. La festa pròpiament dita començava abans de l'Ofici solemne, amb una cercavila que s'iniciava a la plaça de la Creu al so de la música d'una orquestra. L'encapçalaven les autoritats, els veïns i una coral amb el seu estendard (normalment la Lira). Seguidament, a la plaça de l'església es procedia a la benedicció dels animals, acte que era acompanyat també amb diverses peces de música. A la tarda, després del rosari, es feia un breu concert a la plaça de la Creu a càrrec del cor la Lira (en alguna ocasió també l'havia fet el cor de la Unió). S'acabava amb una ballada de sardanes.
    A Salelles es celebrava una missa i després el celebrant sortia a la plaça i es procedia a la benedicció dels animals, que algun any arribaven a ser més d'una quarantena. Hi havia qui aquell dia "donava festa" als animals de ferradura o els hi donava un àpat extra.
    Aquestes descripcions corresponen a la festa tal com es feia al primer quart de segle XX. Més endavant, amb la progressiva motorització del transport, va deixar de celebrar-se.

PARROT ALSINA, Valentí; FARGAS TATJER, Valentí; FARRERAS OLLER, Angeleta; LLOBET VILA, Pere (1998). "Tradicions . Vells costums, jocs d'infants. Sant Salvador de Guardiola - Salelles". Quaderns de la Guíxola, núm. 7 (abril, 1998), p. 17-18, 28.