Cal Plantat
Sant Salvador de Guardiola

Carena de cal Plantat, prop de Set-rengs
    Camí carener des de Set-rengs en direcció nord.

Mas en ruïnes
    Catàleg masies (núm. 65)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès o petita masia en ruïnes, emplaçada en un altiplà entre turons, al peu de la Pòpia del Montgròs: el cim més meridional de la serra de Gallcanta. L'edificació conserva la tipologia constructiva tradicional, probablement dels segles XVIII-XIX. És de planta quadrada i té un cobert aïllat al costat de migdia. Els murs, que es conserven a una alçada desigual, són fets de maçoneria, amb carreus escairats a les cantoneres. A banda d'una obertura força gran rematada amb un arc de maó, a la façana de migdia, la resta de finestres que hi devia haver han quedat derruïdes. L'interior es troba totalment envaït per la vegetació, però s'hi distingeixen algunes estructures. La casa devia tenir planta baixa més un pis. Ha conservat dues tines cilíndriques. Una a la façana est, amb unes escales d'accés i una cisterna adossada. L'altra, possiblement més antiga, ja que té els cairons sense vidrar, es troba a la cantonada sud-oest. Uns metres a ponent trobem un seguit de pedres escampades que devien correspondre a un altre cobert.

Inscripció a la paret de llevant: 1926.

No coneixem cap notícia històrica d'aquest petit mas que, per la seva tipologia, sembla una construcció dels segles XVIII i XIX. L'any 1926 s'hi devia fer alguna reforma, segons es dedueix de la inscripció. Entorn de 1980 la casa va quedar deshabitada, cosa que ha afavorit el seu ràpid deteriorament.