Festa Major de Sant Pere
Sant Pere de Ribes

Ribes

XVII-XX
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

La festa major de Sant Pere es celebra entorn el dia 29 de juny, diada de Sant Pere, patró de Ribes. L'inici de la festa el marca el repic de campanes i la traca, el dia 28 de juny. Tot seguit surten els balls populars infantils, mentre que a la tarda els bastoners de la colla gran ballen a les masies i la resta de balls en cercavila pels carrers del poble. A la nit hi ha castell de focs al Castell de Sota-Ribes, que dóna pas a la cercavila nocturna. El dia de Sant Pere comença amb l'ofici solemne a l'església Nova, després del qual es canten els goigs. A continuació, el seguici d'autoritats, balls populars i bestiari van en cercavila fins a la plaça de la Vila, on hi ha recital de versos. Durant la festivitat s'organitzen diverses activitats paral·leles, com són el cicle de música i les curses, entre d'altres.

A finals del segle XVII ja es té constància de les celebracions fetes entorn la diada de Sant Pere. El Consell de Caps de la Casa va decidir l'any 1682 que els administradors del Roser i els Obrers de la Parròquia s'encarreguessin de la música els dies de Sant Pere i del Roser (DIVERSOS AUTORS, 2003: 33). Més endavant, els anys 1878 i 1883 es coneix que per la vigília de la festivitat es cantaven les completes, i es feia un ofici solemne el dia principal i un ofici de difunts el dia següent. A tots tres actes hi assistia la comitiva d'autoritats, acompanyada de balls. A principi del segle XX, el toc de l'angelus de la vigília de la festivitat donava pas a la ballada pel poble i les masies. Després del tradicional seguici d'autoritats a les completes de la vigília, hi havia castell de focs. El dia de Sant Pere, després d'un nou seguici i l'ofici solemne, es feia l'encant de coques a la plaça de la Font o del Centre. Amb el llevant de taula, els balladors anaven per les cases i se'ls oferien donatius per ballar. Els tres dies festius acabaven amb el tradicional "dia del gos". La construcció de la nova església parroquial va suposar un canvi en les costums, ja que el seguici d'autoritats feia un recorregut significativament més curt.

DIVERSOS AUTORS. Ball de Bastons a Ribes. Passió, festa i tradició. Sant Pere de Ribes: Arsis Editorial (2003).