Gegants de Ribes
Sant Pere de Ribes

Pl. de la Vila, 1

Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

A Ribes hi ha dues parelles de gegants, en Pere i la Paula com a gegants vells i l' Andreu Planas i la Marina com a gegants nous. Estan fets de cartró pedra sobre una estructura de fusta. En Pere porta capa i corona i sosté un ceptre en una mà i un pergamí a l'altra; la Paula també porta capa i corona i sosté un ram de flors. Els gegants nous van vestits amb vestidures d'inspiració medieval; l'Andreu porta una torre en una mà i una vara i la Marina sosté amb les dues mans un ram de blat, olivera i raïm.

La primera vegada que uns gegants van assistir a la celebració de la Festa Major de Sant Pere va ser l'any 1949, en què el Pagès i la Pagesa de Vilanova van ser convidats a Ribes. Els anys posteriors van venir els gegants de les poblacions veïnes fins que, a causa de la despesa econòmica que suposava, des del consistori es va decidir encarregar uns gegants propis. Es van encarregar a la Casa Ingenio de Barcelona l'any 1952 i es van sufragar per subscripció popular. Els vestits amb què anaven guarnits van ser confeccionats pel sastre ribetà Bonaventura Roig. La inauguració oficial dels gegants va ser el 28 de juny de l'any 1952 en el context de la Festa Major de Sant Pere. La celebració es va acompanyar de balls populars, dels cabeçuts i dels gegants de Vilanova i Sitges, que van actuar com a padrins. En un primer moment no tenien nom, fins que se'ls va batejar Pere i Paula en honor als sants patrons de la vila. A causa del desgast que pateixen en les seves sortides, han hagut de ser restaurats en nombroses ocasions, pel que el seu aspecte extern ha variat. Per tal de revitalitzar les celebracions del poble, l'any 1999 la Colla de Geganters decideix crear una nova parella de gegants. El gegant masculí es va caracteritzar segons el personatge Andreu Planas, que una llegenda li atribueix l'alliberament de la torre de Miralpeix pels volts del segle XII. Des d'aleshores, els quatre gegants amenitzen les celebracions populars de Ribes, sempre acompanyats de la música dels grallers.

CALLAO, E. (2003). Mig segle de gegants a Ribes. Festa Major de Sant Pere. Sant Pere de Ribes: Ajuntament de Sant Pere de Ribes.
    GÜELL, M. (2010). "Remodelació a fons dels gegants vells de Sant Pere de Ribes". Quaderns de Patrimoni del Garraf. Núm. 12. Vilanova i la Geltrú: Consell Comarcal del Garraf.