Festa Major de Gurb Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Andreu de Gurb
  En diversos punts de la parròquia.

  Coordenades:

  41.95539
  2.22203
  435525
  4645116
  08100-224
  Patrimoni immaterial
  Manifestació festiva
  Contemporani
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Obert
  Lúdic
  Pública
  Jordi Compte

  La festa major de Gurb es celebra al voltant del 30 de novembre, diada de Sant Andreu, amb actes que s'estenen diversos caps de setmana abans i després de la diada, entre el mes de novembre i inicis de desembre.
  L'extens programa d'actes que s'ofereix en l'actualitat s'ha anat ampliant al llarg del temps, conservant alguns elements comuns com la missa cantada en honor a Sant Andreu que es celebra el 30 de novembre i que al llarg dels anys ha vist passar com a intèrprets el cor parroquial i les coral de Gurb i Taradell, entre d'altres. Un altre acte que ha perdurat en el temps és la representació de teatre, feta durant molts anys per diversos grups teatrals locals. Altres actes que s'han mantingut en les edicions de la segona meitat del segle XX i principis del segle XXI són els ball de festa major, els concerts i els partits de futbol.
  Entre els actes que s'han perdut destaca el repic de campanes que es feia la vigília de la diada de Sant Andreu, i entre els nous, el pregó que dóna el tret de sortida a la festa major i altres actes de caràcter cultural o esportiu destinats a tots els públics.

  Des de l'any 1955 la parròquia de Sant Andreu de Gurb, i posteriorment l'Ajuntament de Gurb, edita una petita revista anual sobre la festa major, on s'inclou el programa d'actes i articles sobre el municipi, tant d'història com d'opinió. Amb els anys la petita revista ha anat variant de continguts i actualment inclou, entre altres seccions, el pregó de l'any anterior.

  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.