Aplec de Palau
Gurb

Parròquia de Sant Esteve de Granollers
    A 1750 metres per camí rural de la carretera C-17, punt quilomètric 66'100

Jordi Compte

L'aplec de Palau es celebra el primer diumenge de maig als voltants de l'església de Santa Maria de Palau.
    Antigament l'aplec consistia en una missa on es cantaven els goigs i un dinar popular amb rifes i ball de sardanes al pla que envolta l'església, vorejat d'una roureda que ocupa bona part del serrat de Palau. Actualment l'aplec consisteix en una missa que es fa a l'exterior, si el temps ho permet,seguida d'un petit piscolabis.

Fa una cinquanta anys, el Dr. Josep M. Gasol esmentava que "el jovent hi acut en gran nombre, si el temps ho permet, puix és fama que el dia de l'Aplec de Palau sempre plou". La funció social d'aquesta trobada era evident. El mateix Dr. Gasol recorda que "la Verge de Palau és invocada per les noies fadrines que van a la que-salta de marit". La corranda que es repetia indicava que eren de bon conformar:

"Mare de Déu de Palau,
    doneu-me marit, si us plau;
    sigui esguerrat i xacrós,
    tan solament marit fos!"

Una altra versió de la mateixa oració adreçada a la Verge de l'ermita deia el següent:

"Marededéu de Palau,
    doneu-me marit si us plau,
    sigui lleig o coix,
    mentre marit fos!"

És a dir, l'aplec de Palau era un moment especial per tal que el jovent es relacionés i especialment indicat, des de l'òptica masclista tradicional, per tal que les noies tinguessin l'oportunitat d'encarrilar el seu matrimoni.
    Fa pocs anys, l'aplec era força diferent al d'ara. A la missa hi assistia una important gentada de la parròquia i dels municipis veïns; la gent solia arribar a peu i es quedaven al lloc, aprofitant la roureda, per fer un dinar a l'aire lliure; en la sobretaula es ballaven sardanes enmig de la natura. Ara, emmarcat dins les Festes de la Primavera organitzades per l'Ajuntament de Gurb, l'aplec segueix comptant amb una bona participació; gairebé tothom arriba en cotxe i resta prop de l'ermita l'estona que dura la missa -que es fa en una esplanada propera-, un refrigeri i el sorteig d'un pastís. Només alguna colla, nostàlgica, para taula migdia enllà.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.
    GASOL, Josep M. (1958) Calendari folklòric manlleuenc. Dins revista Lletres amicals, v. 18. Manlleu, agost de 1958.