Festa Major de Folgueroles
Folgueroles

Nucli urbà de Folgueroles
    En diversos carrers i indrets del nucli urbà i dels seus voltants

Adriana Geladó Prat

La Festa Major de Folgueroles es celebra anualment durant la primera quinzena de setembre. Els actes festius principals, que se celebren el segon diumenge de setembre, estan vinculats a l’antiga devoció de la Mare de Déu de la Damunt. La festa està farcida d'esdeveniments diversos adreçats a tots els públics i, en els darrers temps, té una durada d'uns quatre dies seguits més el cap de setmana anterior i posterior als dies principals de la festa. Entre d’altres destaquen el concert-ball de festa major, el cercavila amb els gegants i els capgrossos, les havaneres, la festa dels Quintos (festa jove) o la tronada matinal pels carrers del poble. També s’organitzen espectacles infantils, tornejos de futbol i escacs i representacions teatrals. Alguns dels actes més tradicionals que es celebren durant els dies de festa són la Marxa dels Vigatans i l’acompanyament i processó de la Mare de Déu de la Damunt, organitzada per l’Associació Social Cultural de Nostra Senyora de la Damunt (coneguda pels folguerolencs com la Germandat), amb l’ofici solemne a l’església parroquial de Santa Maria. Com a cloenda, el tradicional castell de focs. La festa es celebra en diversos espais del nucli urbà (plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, carrers, jardí de can Dachs...) i de l’entorn proper al poble (plans de la Damunt).

Les imatges han estat facilitades per l'Ajuntament de Folgueroles.

Antigament, la Festa Major de Folgueroles es celebrava el 15 d’agost, dia de l’Assumpció de la Mare de Déu. Les primeres referències documentals relacionades amb aquesta festa es troben a les Consuetes de Folgueroles dels anys 1862 i 1883, que indicaven sobretot els actes religiosos que calia celebrar entre d’altres aspectes (finançament...). A mitjans dels anys 40 del segle XX es va intentar canviar la data de la festa al primer diumenge de setembre, tot i que la iniciativa no va prosperar malgrat celebrar-se en aquesta nova data durant dos o tres anys. El mateix va passar amb el segon o tercer diumenge de juliol durant dos o tres anys més, tot i que tampoc va resultar. Finalment es va optar per celebrar-la el segon diumenge de setembre, coincidint amb la festa de la Mare de Déu de la Damunt i la festa de la Germandat que es celebraven el mateix dia des del final de la guerra Civil espanyola (1936-1939).

ARUMÍ, Pilar; AUTET, Lluís; BOVER, M. Àngels; HOMS, Maria; HOMS, Rosa; MOLIST, Bernat; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; SELLABONA, Cesca (2021). Folgueroles, batecs d’un poble. Història gràfica del darrer segle. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 146, 152-161.

CARARACH, Bruna (2022). “La festa del carrer Nou i la Rambla”. La Falguera nº 56, p. 35-36.

TORRENTS, Ricard (1992). Ruta verdagueriana de Folgueroles. Folgueroles: Amics de Verdaguer, Casa-Museu Verdaguer, p. 29-30.

XUTGLÀ I CASADEVALL, Montserrat (1992). “La Festa Major de Folgueroles”. Festa Major de Folgueroles 1992. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.