Festa dels Sants Patrons
Figaró-Montmany

Vall de Vallcàrquera
    Sant Pere de Vallcàrquera.

Anna M. Gómez Bach

La festa dels Sants Patrons té el seu origen en el vot de poble que van fer els parroquians de Vallcàrquera l'any 1812, en plena Guerra del Francès. Els parroquians van prometre solemnement que si Santa Maria, Santa Anna i Sant Rafael els salvaven de la fam que s'havia produït per la falta de fruits després de més de deu anys de pedregades els servarien devoció per sempre mes a honra i glòria de tan especials patrons oint missa i abstenint-se de treballar el dia de la festivitat de cada any. Per aquest motiu, cada dilluns de Pasqüetes, es pugen en processó els Sants des de l'Església de Sant Rafel de Figaró fins a la l'església de Sant Pere de Vallcàrquera, on s'hi celebra un ofici; a la tarda es baixen en processó amb l'acompanyament dels trabucaires. Durant tota la diada es van cantant els Goigs de Santa Anna i Sant Rafel.

Per fer front a les dificultats plantejades per la Guerra del Francès al Congost, caracteritzades per les incursions, la presència d'un gran nombre de refugiats, la pobresa de les reserves i el perill de malalties els vilatans del Figaró van decidir fer un vot de poble. Aquest vot, que també van fer moltes poblacions catalanes al llarg de l'època moderna, consistia en la promesa solemne a un sant de que si deslliurava a la comunitat d'alguna malvestat, aquesta li conservaria sempre més devoció. Els actes promesos variaven d'una processó, una missa o altres accions. El document del vot del poble del Figaró fet a Sant Pere de Vallcàrquera és del 17 de maig de1812, i aquest informa sobre les circumstàncies d'aquells anys (d'elevada mortalitat, una crisi moral, etc.). En el text es narra que tota la parròquia es va congregar al cementiri (que era el lloc acostumat per tenir juntes de parròquia) pensant que tan sols la misericòrdia de Deu i la protecció dels sants poden trobar remei a les malvestats. Es van elegir per especials patrons i protectors la sacra família de l'església del Figaró amb Sant Rafael i Santa Anna i es van comprometre a fer sempre més una festivitat costejada per tota la parròquia i mantenir aquesta en condicions; l'elecció del dia es farà tots els anys a disposició del retor de Sant Pere, d'Anton Marfà pagès, i de Joseph Valls treballadors. Aquesta festivitat es farà tots els anys el dilluns després de Pasqua de Ressurrecció, baixant el capellà i el vicari amb processó a buscar els sants patrons i conduir-los am processó a l'església parroquuial on es cantarà un ofici solemne i es posaran ciris. A la tarda del mateix dia es retoraran a l'església de Sant Rafael, cantant-se al matí en processó la lletania dels Sants i a la processó de la tarda l'Ave Maria Stella, i a mig camí, el Te Deu. Es conclourà amb el Rosari i els Goigs de Santa Anna i amb l'absolta general per als difunts. La festivitat dels Sants Patrons del Figaró segueix ben viva actualment i va ser un pas més en l'evolució del veïnat del Figaró en futur centre del municipi, aconseguint la parroquialitat a la segona meitat del segle XIX.

OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany. OLVIER, J. 2004. La guerra del francès i el vot de poble de la parròquia de Vallcàrquera. Monografies del Montseny. 19. Amics del Montseny. p. 49-62.