Llosa sepulcral de Sant Pere de Vallcàrquera
Figaró-Montmany

Barroc
    Deteriorada
    Bisbat de Vic. C/ Santa Maria, n. 1. 08500. Vic.
    Anna M. Gómez Bach

Llosa, pedra rectangular feta d'un sol bloc de la pedra coneguda com a "pedra de Tagamanent". Aquesta presenta una de les cares gravades amb l'anagrama de Jesús i una inscripció que anomena el difunt i acaba decorat amb una calavera. Avui és davant l'ermita i junt amb una altra llosa enfront seu formen dos bancs per seure-hi.

Peça cultual, llosa sepulcral. Ús actual com a mobiliari urbà i banc. Segons la història local, el cementiri va ser arrossegat per una forta riuada que va aixecar totes les tombes i solament es conserva una antiga làpida recuperada aigües avall i que avui fa les funcions de banc.

Objecte datat de 1676 època en què es va modificar l'ermita de la qual pertanyia. Podria ser que la llosa formés part de la família Pareras del Pla, segons es dedueix de la inscripció mig esborrada nom que consta al poble de Tagamanent i del qual hi ha la casa Pareres del Pla. A dins Sant Pere de Vallcàrquera es documenta un conjunt de làpides de morfologia i cronologia similar que conformen part del paviment de l'església. Es té constància a l'exterior de l'existència de més lloses sepulcrals que es troben perdudes o desplaçades del seu lloc original.

Fitxa IPAC: Bailo i Barenys 1993. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany.