Festa del Pi
Figaró-Montmany

Nucli del Figaró
    Municipi de Figaró-Montmany.

Anna M. Gómez Bach

Durant la festa, els homes de la població van al matí a tallar un pi que transporten fins a la població; al arribar es produeix un repic de campanes i tota la població surt a rebre'l. Posteriorment es planta amb la col·laboració de la gent. Cap al tard, tots plegats cremen el pi.

La Festa del Pi és celebra el primer diumenge després de Pasqua i té el seu origen en antiquíssims rituals pagans de fertilitat i de culte a la naturalesa. Aquesta festa presenta nombrosos paral·lels amb la Festa del Pi de Centelles, celebrada el 30 de gener, en aquest cas. es talla un pi prèviament escollit i es porta acompanyat pels galejadors fins a l'església, on es penja a dins del temple.