Festa del Timbaler. Fira de la guerra del francès
El Bruc

Bruc del Mig i Bruc de la Parròquia, entre el monument al Timbaler i el cementiri del Bruc
    Al llarg de tot el Bruc del Mig i el Bruc de la Parròquia

Jordi Serra i Massansalvador

Commemoració de les batalles del Bruc de 1808 entre sometents catalans i soldats francesos. Ofrena floral al cementiri del Bruc, desfilada de veïns i figurants vestits d'època, recreació històrica i lúdica de les batalles amb actors i veïns, trobada i exhibició de timbalers i de grups folklòrics, fira de productes artesanals, exposicions, etc.

Se celebra el cap de setmana més pròxim al 6 de juny, dia de la primera batalla del Bruc.
    La festa és organitzada per l'Ajuntament amb la participació d'entitats i voluntaris del poble.
    La localització UTM correspon al monument al Timbaler.

Les batalles del Bruc del 1808 són un referent històric nacional atesa la seva importància dins la Guerra del Francès, considerades la primera acció militar en què el potent exèrcit de Napoleó va ser derrotat. Tot i la seva importància, al Bruc només s'havia commemorat en actes institucionals puntuals, llevat de les grans celebracions del 1908 amb motiu del Centenari de les Batalles. L'any 2000 es va instituir la festa en el format actual per tal d'anar preparant la celebració del segon centenari, el 2008. Actualment s'ha consolidat com una festa popular.

ESTRADA I PLANELL, Gemma (2009). Les festes de la commemoració del centenari de la Guerra del Francès. Publ. Abadia de Montserrat.