Festa del Terme
Talamanca

Plaça de l'era de la Creu, 08279 Talamanca

XVIII-XXI
    Es celebra anualment.
    Quim Serdà Manau

Festa tradicional molt antiga i recuperada a principis dels anys noranta. Es celebra per la Segona Pasqua, i consisteix en una benedicció dels quatre punts cardinals del poble en una missa que té lloc a la plaça de l'era de la creu. A més, la jornada es complementa amb un seguit d'activitats culturals que s'emmarquen dins del programa 'Viu el Parc', organitzades pel mateix Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Al capdamunt del poble, a la plaça de l'era de la creu, s'hi localitza la creu de terme des de com a mínim, el segle XVIII. Antigament, cada any per la Segona Pasqua, el capellà pujava fins a la creu seguit de tot el poble per a beneir els quatre punts cardinals del terme de Talamanca. El Salpàs era un acte de benedicció amb aigua i sal durant el temps pasqual. Benedicció acompanyada d'algun donatiu segons la categoria de les cases. L'aspersió de l'aigua en sal a les portes dels masos i quadres del bestiar era un acte de purificació i protecció contra possibles malures i malalties. Aquest acte de benedicció es feia el dilluns Sant. Les celebracions anuals es van interrompre durant uns anys, essent recuperada el 1994.