Festa del Roseret
Cercs

Al poble de Sant Jordi, en diferents indrets, bàsicament a la plaça del Primer Comte de Fígols.

Sara Simon Vilardaga

La festa del Roseret, actualment ja denominada tant sols el Roseret, es celebra el diumenge de maig, de fet, el primer cap de setmana, ja que els actes s'inicien el divendres i s'allarguen fins diumenge, essent aquest el dia dels actes més emblemàtics.
    Té la consideració de Festa Major de Sant Jordi, abans del poble de Sant Salvador de la Vedella. Als inicis de la festa l'acte principal era la cargolada, mica en mica es van anar introduint noves propostes i fent una festa més complerta.
    Actualment, els actes comencen el divendres amb ball de nit per al jovent, també enguany el divendres ja s'ha iniciat el concurs de pintura ràpida Memorial Antoni Serra. Aquest concurs és un acte que es desenvolupa durant els dies de la festa major i que a mesura que els pintors van finalitzant les obres aquestes són exposades a espera del veredicte del jurat; enguany el concurs ha arribat a la XXXVI edició. El dissabte és torn de diversos actes, com activitats infantils, concurs de botifarra, des de fa tres anys una fira gastronòmica, i a la nit és moment de fer l'elecció del fadrí i fadrina de l'any. El diumenge és el dia central de la festa, des de bon matí s'inicien els preparatius per cuinar els cargols, que s'aniran guisant durant tot el matí i fins al migdia, quan és hora de repartir-los. Al matí també hi ha ofici solemne. El diumenge també s'hi ha incorporats nous actes com una cursa de cargols. A la una del migdia és hora de repartir els cargols, el volum de gent que s'aplega és considerable, hi acudeixen veïns, gent d'altres poblacions de la comarca i de molts altres indrets. La tarda és moment per als balls, amb ballada a càrrec de l'Esbart Roser, del mateix poble, seguit de ballada de sardanes. També és habitual que hi hagi concurs de truc.

Els actes són organitzats per la Comissió de Festes del Roseret amb el suport de l'Ajuntament de Cercs i de veïns, comerços i empreses del poble.

S'explica que a l'antic poble de Sant Salvador era típic que en aquesta diada es fessin cargolades a totes les cases. A inicis dels anys setanta del segle XX, el vicari de llavors, Mn. Ramon Garcia, va proposar fer una cargolada pública. Des de llavors s'ha continuat realitzat, exportant la festa també al poble de Sant Jordi després de la desaparició del nucli de Sant Salvador sota les aigües del pantà.
    Aquest 2016 la cargolada ha arribat a la seva XLIX edició.
    En algunes edicions també hi ha hagut trobada de puntaires o altres activitats. Fa pocs anys s'ha tornat a recuperar els balls de l'Esbart Roser que havia estat un temps inactiu.
    El nombre de racions que es serveixen ha anat oscil·lant però són entorn a unes 300 o 350.
    La festa va ser declarada d'interès turístic.