Aplec de Sant Jordi
Cercs

A l'ermita de Sant Jordi.

Sara Simon Vilardaga

La diada de Sant Jordi és dia d'aplec a l'església romànica de Sant Jordi. Els actes consisteixen en una missa i en finalitzar l'ofici es fa el repartiment del panet. A l'entorn de l'església, la gent s'hi aplega per fer un mos amb el panet, es diu que era moment de tastar la llonganissa feta a la matança de l'any, ja que anys enrere eren moltes les cases que feien la matança del porc. De la gent que s'hi aplega molts es queden a dinar al lloc; la zona fa anys es va condicionar una font, unes graelles, taules i bancs. La diada finalitza amb ball de tarda.

L'aplec té molt bona acollida entre els veïns del municipi, per bé que també hi acudeix gent d'altres poblacions. El format de l'aplec és el propi que simbolitza el vot del poble al sant en motiu d'alguna prometença; sembla que en el cas d'aquest aplec dedicat a Sant Jordi pot tenir relació amb alguna pesta que hi va haver per les contrades.
    En l'aplec s'ofereix als assistents un panet, s'explica que antigament la farina amb que es feien els panets era donada per una casa de pagès diferent cada any, tot fent rotació, així cada any li pertocava a una casa diferent. Durant un temps el cost de la farina es va assumir a mitges amb l'Ajuntament i la masia que li pertocava. Actualment es costeja des del consistori.