Festa de Santa Bàrbara Vallcebre

Berguedà
Poble de Vallcebre.
Pujant per la carretera B-401 arribem al poble de Vallcebre.
1120

Coordenades:

42.20421
1.81842
402457
4673126
08293-59
Patrimoni immaterial
Manifestació festiva
Contemporani
XX
Bo
Festa que es va recuperar l'any 2005.
Inexistent
Fàcil
Lúdic
Pública
Anna Junyent Traserra

La Festa de Santa Bàrbara, patrona dels miners, es celebra cada any el dia 4 de desembre. Aquest mateix dia, a les 12 del matí, es fa una missa en honor a Santa Bàrbara. A continuació, es llença una traca i es surt en processó de l'església, amb Santa Bàrbara i la seva bandera, pels carrers del poble. Concretament, el seguici puja la carretera de les Mines fins arribar a la Plaça del Roser, on gira, i torna a baixar fins davant l'església. La festivitat continua amb un aperitiu per a tots els assistents i finalitza a la tarda amb un ball. La festa és gratuïta i són els ex miners del poble els que la paguen.

Vallcebre era un poble miner i com a tal, organitzava una de les Festes més lluides en honor a Santa Bàrbara, la seva patrona. El dia abans brandaven les campanes per anuinciar la festa. L'endemà al matí, es feia un ofici solemne on cantava el cor de la parròquia i a tots els miners assistents se'ls hi donava un llum. Acabat l'ofici, una processó, amb la imatge de la Santa i la bandera, feia un recorregut pel poble. Aquest dia es nombraven els priors i priores (2 parelles: 1 de solters i una de casats). Aquests eren els encarregats d'assistir i presidir les festes que es feien a Vallcebre durant aquell any.
Arran de la tancada de les mines (als anys 80), la Festa de Santa Bàrbara es va deixar de fer, però des del 2005, i gràcies a un grup d'ex miners, la festa s'ha tornat a recuperar, tot i que sense els priors i priores.

www.vallcebre.cat
CERDAN, Rufí i altres (1994). El Berguedà, vol 4. Edicions Intercomarcals SA.
RODRÍGUEZ, Gemma (1997). "Aspectes culturals". L'Erol, núm 56, hivern 1997.