Festa de Reis
Òdena

Plaça Major, 2

Ajuntament d'Òdena.
    Josep-Vicenç Mestre i Casanova

La Cavalcada dels Reis d'Òdena està protagonitzada per l'entrada dels Tres Reis de l'Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, ambientats segons mana la tradició festiva i lúdica a la península. Com a exemple cal fer menció que el rei Baltasar es representa per un savi de color negre, representació que no fou utilitzada per la iconografia fins després del segle XIV. Els acompanyen un seguici d'un centenar de patges (homes i dones) també representant personatges de color negre, súbdits del rei Baltasar; el vestuari consisteix en indumentàries de colors vistosos i lluents, turbants amb plomes de colors, armilles i bruses acolorides i sabates fosques. Un dels trets singulars i destacats de la Cavalcada de Reis d'Òdena és que després de la cercavila pels principals carrers, la rebuda de les autoritats i l'adoració del Nen a l'església parroquial, els patges fan repartiment de les joguines i obsequis personalitzats a les cases de tots els infants del municipi; els patges van a casa dels més menuts i la seva visita es celebra amb una trobada familiar a l'entorn d'una taula que ja és un fet habitual i tradicional.

L'1 de gener de 1956, al denominat "Centro Local", a la tarda, el Patge Faruk d'Igualada va visitar per primera vegada Òdena per tal de recollir les cartes dels infants odenencs. Els primers anys es continuà realitzant la recollida per la tarda, un cop es sortia de rosari. Anys després l'acte s'organitza al migdia, tradicional horari que es manté avui en dia.
    La nit del 5 de gener de 1957 va sortir per primera vegada la Cavalcada a Òdena i organitzada des d'Òdena; el tres Reis portaven vestits llogats.
    La Cavalcada dels Reis de l'Orient a Òdena es celebra de forma ininterrompuda des d'aquell any. Aquella nit del 5 de gener, per primera vegada els tres reis Mags de l'Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar van arribar a Òdena, concretament en avió al aeròdrom. Acompanyats del patge reial, aleshores el patge Faruk i d'una petita comitiva de patges ajudants van fer l'entrada al poble per la carretera de can Macià.
    També des de la dècada dels setanta al Barri Sant Pere i al Pla de la Masia es porta a terme la tradicional recollida de cartes i la Cavalcada de Reis.
    Els Reis de l'Orient al llarg d'aquests anys han arribat a dalt de cavalls, amb cotxe (amb Citroën 2 cavalls descapotables o amb els coneguts Dyane 6), amb carrosses tirades per tractors, amb carruatges de cavalls, amb remolcs de motos, amb carrosses i fins i tot algun any a peu perquè nevava.
    Des de l'any 1999 l'emissari reial el "Patge Faruk" ha estat substituït pels patges Jafsim (que vol dir guix) i Fahem (que vol dir carbó i que es l'encarregat de portar el llibre blanc i el llibre negre, on apareixen relacionats els infants amb totes les seves actuacions de l'any, que faran que rebin més o menys obsequis).