Festa de Corpus
Sant Adrià de Besòs

Historicista
    XIV
    Vigent
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

A Sant Adrià, actualment, celebren aquesta festa les dues parròquies del marge esquerra del riu, és a dir, la parròquia de Sant Adrià, i la parròquia de Sant Joan Baptista. Totes dues les celebren de manera independent. A Sant Adrià, dues o tres famílies feligreses s'encarreguen de preparar un altar, on hi participen els nens i nenes que aquell any celebraran la primera comunió. El recorregut de la processó sempre és el mateix: surt de l'Església, baixa pel carrer d'Andreu Vidal, arriba a la plaça de Maria Grau i torna a pujar fins l'Església. A la parròquia de Sant Joan Baptista, les famílies, o agrupacions de veïns/es per carrers també organitzen un altar, i realitzen catifes de flors i elements ornamentals. Actualment, només queda la catifa organitzada davant l'església i en un fragment del carrer de Sant Pere, realitzada pels nens i nenes de la congregació.

Festa de les més celebrades per la religió catòlica, juntament amb el Nadal, i de les més antigues. El seu objectiu és venerar l'Eucaristia, i per la celebració se sol dur a terme una processó. A Catalunya també és típic realitzar catifes de flors.

La festivitat de Corpus a Sant Adrià la tenim datada des de la dècada del 1926, tot i que per la seva importància dins la creença religiosa gairebé es pot assegurar la seva celebració amb anterioritat a aquesta data, doncs a Barcelona constava que era una celebració duta a terme des de 1320. Als inicis, només es realitzava en una parròquia, on s'hi acollia a tota la comunitat cristiana de Sant Adrià. Entenem que amb el creixement demogràfic, i posterior estabilització d'un veïnat creient al barri de Sant Joan Baptista, la festa es va establir de manera independent a cada una de les parròquies. Fins arribar al punt en que la de Sant Joan agafà una força i una estabilització major a la de Sant Adrià, que durant uns anys es va perdre. Així doncs, sabem que és a partir del 1993, amb l'arribada d'un nou mossèn, quan la comunitat de Sant Adrià recupera la festa de corpus, celebrant una processó pel barri, mentre que la de Sant Joan sempre s'ha mantingut. Aquesta tenia gran participació, ja que diferents famílies o agrupacions de veïns/es per carrers organitzaven altars i catifes.

ASAB (1) UI. 1098, exp. 35.36. ASAB (1) UI.1125, exp.4. https://ca.wikipedia.org/wiki/Corpus_Christi#Festivitat_a_Catalunya http://lameva.barcelona.cat/culturapopular/ca/festes-i-tradicions/festivitat-de-corpus-christi