Via crucis
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    Església de Sant Adrià i Església de Sant Joan Baptista

Vigent
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Via Crucis és una expressió llatina que vol dir "Camí de la creu". És una pràctica devocional catòlica que recorda els moments de la vida de Jesús de Natzaret des que el fan presoner fins a la seva crucifixió i sepultura (Passió de Jesús). Tradicionalment es rememora a les esglésies durant la Quaresma i per Setmana Santa i en molts pobles, com el de Sant Adrià de Besòs, hi ha la tradició de fer-ho en processó pels carrers acompanyant la imatge de Jesús en creu. A Sant Adrià de Besòs s'organitza conjuntament la parròquia de Sant Adrià i la de Sant Joan Baptista. Cada any alternen el recorregut, de Sant Adrià a Sant Joan o a l'inrevés. Hi participen amb la imatge del Sant Crist, pertanyent a la parròquia de Sant Adrià, i la de la Dolorosa, pertanyent a la de Sant Joan Baptista.

Tenim constància documental i gràfica de la celebració d'aquest Via Crucis des de, com a mínim, l'any 1948. També sabem que durant uns anys es va perdre, i es recuperà l'any 1988, en un primer moment només es recupera a la parròquia de Sant Adrià, i anys més tard decideixen organitzar-ho conjuntament amb la de Sant Joan Baptista. D'altra banda, també existia una processó del silenci el dijous Sant, duta a terme per la parròquia de Sant Joan, tot i que actualment s'ha perdut.

MARTÍ, J. M. i ALARCÓN, J. i ROYO J. (coord.) (2013): Mil anys fent camí. Sant Adrià de Besòs. Parròquia, baronia i priorat.