Femer de Cal Bonic
Calonge de Segarra

Cal Bonic. Mirambell. 08281. Calonge de Segarra
    Situat a l'extrem oest del nucli, a tocar de la Ca l'Inès, i sota el castell.

Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

Situat a l'oest del nucli de Mirambell, trobem aquest femer a la planta baixa d'un edifici. És una construcció semblant a una cabana de volta, ja que segueixen la mateixa tècnica constructiva. Sense paret de tancament, l'entrada s'orienta a l'oest. A l'interior s'hi observa que fou construïda amb carreus irregulars de pedra en filades horitzontals. Té un forat a la volta per on es tirava el fem, el boll i palles dolentes per barrejar-ho amb aigua i excrements líquids per provocar la fermentació. A l'entrada hi té una inscripció que posa : Fco M 1935.

El femer és una construcció típica de la Segarra o de comarques cerealistes, hem de tenir present però, que una part de l'Anoia administrativa és més aviat segarrenca i per tant, per aquesta zona, podem ser comuns els femer. Normalment els femers eren construïts a prop de la masia i era una construcció més de totes les que envoltaven la casa principal.
    En el cas del femer de Clat Clot es va construir a inicis del segle XX, en un moment on hi ha un canvi en l'activitat econòmica, i es produeix un creixement de l'activitat cerealística.

MARTÍNEZ, M. (2010). Arquitectura rural. Un patrimoni cultural oblidat. (l'exemple de la Conca de Barberà)Valls: Edicions Cossetània.