Femer de Cal Clot
Calonge de Segarra

    Anoia
    Cal Clot. Mirambell. 08281. Calonge de Segarra
    Emplaçament
    Situat a l'est del nucli, sota la casa de Cal Clot.
    695

    Coordenades:

    41.73095
    1.49004
    374422
    4621006
    Número de fitxa
    08036 - 148
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    4412501CG7241S0001EG
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

    Situat a la part baix del nucli de Mirambell, es troba aquest femer, que és propietat de Cal Clot. És una construcció semblant a una cabana de volta, ja que segueixen la mateixa tècnica constructiva. Té paret de tancament al davant amb una entrada amb arc escarser de maons orientada a l'est. A l'interior s'hi observa que fou construïda amb carreus irregulars de pedra en filades horitzontals majoritàriament, però també algunes verticals. Té un forat a la volta per on es tirava el fem, el boll i palles dolentes per barrejar-ho amb aigua i excrements líquids per provocar la fermentació.

    El femer és una construcció típica de la Segarra o de comarques cerealistes, hem de tenir present però, que una part de l'Anoia administrativa és més aviat segarrenca i per tant, per aquesta zona, podem ser comuns els femer. Normalment els femers eren construïts a prop de la masia i era una construcció més de totes les que envoltaven la casa principal.
    En el cas del femer de Clat Clot es va construir a inicis del segle XX, en un moment on hi ha un canvi en l'activitat econòmica, i es produeix un creixement de l'activitat cerealística.

    MARTÍNEZ, M. (2010). Arquitectura rural. Un patrimoni cultural oblidat. (l'exemple de la Conca de Barberà)Valls: Edicions Cossetània.