Farmàcia Maristany
Navàs

Carretera de Berga, 59. Carretera de Viver, 1. Navàs

Neoclàssic
    Josep Muntada i March (mestre d'obres)
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d’habitatges, parcialment entre mitgeres, situat en un xamfrà al nucli urbà de Navàs. És una obra construïda a principis de segle XX, d’estil clàssic popular. Adopta una planta més o menys quadrada, amb un cos de galeries a la part posterior que dóna a un pati.

La façana principal, encarada vers la carretera, s’ordena en base a quatre eixos d’obertures, amb portals a la planta baixa i balcons a les plantes superiors. El balcó del primer pis és corregut i ocupa tota l’amplada, i les seves obertures són rematades amb frontons semicirculars, mentre que al segon pis els balcons són individuals i els frontons triangulars. El tercer pis és una remunta posterior i està mancat dels elements ornamentals. A la planta baixa el parament és d’aplacat a imitació d’un carreuat. Sobre el portal encara s’hi pot llegir pintat en negre el nom de “Consell Municipal”, ja que a la dècada de 1940 part de l’edifici fou seu de l’Ajuntament. A les plantes superiors el parament és arrebossat i pintat amb tonalitat clara, deixant a la vista les pedres cantoneres.

La façana nord, que dóna a la carretera de Viver, presenta una combinació més diversificada del repertori clàssic en les obertures, amb un eix central format per finestres geminades que incorporen en el separador central una columneta d’ordre jònic.

El cos de galeries de la façana posterior és tal vegada la part més interessant, tot i que moltes de les obertures originàries han estat tapiades o modificades. S’estructura en galeries de quatre crugies; les dues de les plantes centrals són formades per arcs escarsers sobre columnes, i les de la planta superior (que forma part ja de la remunta) són amb obertures quadrangulars més senzilles. Les baranes són de balustre de formigó prefabricat.

A l’interior algun dels habitatges conserva l’enrajolat hidràulic o els sostres originaris. El pati posterior a les galeries era compartit amb la casa que fa cantonada al Passeig, ja que era del mateix propietari. Tot i això, els patis estaven partits. Un d’ells ara és l’hort del farmacèutic, en el qual s’hi va construir una petita casa sense interès arquitectònic.

Aquesta casa fou construïda l’any 1909 i és coneguda com a Farmàcia Maristany. És una obra d’estil clàssic projectada pel mestre d’obres de Manresa Josep Muntada i March. Se’n conserva el plànol a l’arxiu municipal de Navàs, datat el 24 de febrer de 1909.

La primera planta va acollir la seu de l’ajuntament després de la Guerra Civil. El primer edifici del consistori al nucli de Navàs es trobava a la carretera de Berga, en l’actual número 17. S’hi va mantenir des de 1926 fins acabada la guerra. Després es traslladà al present edifici, on estava en règim de lloguer. Posteriorment l’ajuntament es traslladà ja a l’emplaçament actual. En aquesta època posterior a la guerra a l’edifici se li afegí un tercer pis. El promotor fou Valentí Torrentó, del mas Corominas de Viver (BADIA, 2000: 19).

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). Navàs: història en imatges, 1890-1979. Angle Editoria; Centre d’Estudis del Bages, Fotografia Històrica, 9, Manresa, p. 44.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). “El patrimoni de Navàs”. El Xitxarel·lo, núm. 19, p. 18-19.