Cal Vilargunté
Navàs

Passeig de Ramon Vall, 55. Navàs

BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 16.EA. Nivell 3. Parcial
    6994101DG0369S0001PQ
    Jordi Piñero Subirana

Antiga nau industrial parcialment entre mitgeres que ocupa una cantonada al nucli urbà de Navàs. Adopta una planta rectangular força allargassada (amb una sola planta) i a la part posterior té annex un pati i cossos de construcció més moderna.

Es tracta d’una edificació molt simple, de tipus fabril. El mur tester, situat a ponent i que dóna al Passeig, presenta un ampli portal de forma rectangular sense cap mena d’emmarcament. Queda rematat per un frontó-acroteri acabat de forma plana. La façana lateral, que dóna la carretera de Viver, s’organitza a partir d’un ritme de finestrals coronats amb arcs escarsers. Són fets de maó col·locat a plec de llibre i sobresurten lleugerament. Aquesta façana lateral és obrada a maó vist, i tots els finestrals han estat tapiats.

A inicis del segle XX s’instaura la primera fàbrica tèxtil a Navàs: la fàbrica de cal Forcada (1901). No és fins a l’any 1913 que s’hi instal·la una nova industria: la serradora Victori i Companyia. Quatre anys més tard va aparèixer la primera fàbrica de teixits i dues indústries auxiliars del tèxtil, una de corrons per a filar i l’altra de laca colorant. Totes van ser muntades per navassencs i, a excepció de la darrera, duraren poc temps.

Els anys 1920 Navàs conegué una forta expansió industrial quan, al llarg del decenni, es van arribar a muntar unes quinze fàbriques de teixits de cotó. Eren petites, amb cinc o sis telers, i per això van tenir una curta existència. El període més esplendorós va ser entre els anys 1923 i 1930. Hi havia de 7 a 10 indústries, de les quals sis funcionaven contínuament. Pel que fa a la nau objecte d’aquesta fitxa, no en coneixem notícies històriques però cal suposar que era una d’aquestes fabriquetes sorgides entre les dècades de 1920 i 1930.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). Navàs: història en imatges, 1890-1979. Angle Editoria; Centre d’Estudis del Bages, Fotografia Històrica, 9, Manresa, p. 169.