Monument al Teler
Navàs

Carrer de la Verge de Montserrat - Plaça de l'antiga Estació del Carrilet. Navàs.

Ajuntament de Navàs
    Jordi Piñero Subirana

Instal·lació commemorativa sobre el passat industrial tèxtil de Navàs, en el context del Parc del Cardener. Es troba a l’aire lliure, a la plaça de l’antiga estació del Carrilet, i consta d’una marquesina amb un plafó informatiu que aixopluga en un costat un antic teler. Es tracta d’un teler mecànic del model Espasa, creat el 1950 per la casa Bracons i Riera.

Informació facilitada per Genís Rovira

L’any 1901 Navàs va fer el pas de l’economia agrària a la industrial quan es va inaugurar la primera fàbrica tèxtil del poble: la Fàbrica de filatura Forcada. Era una fàbrica de riu situada a la vora del Llobregat, un riu que al segle XIX havia esdevingut el principal eix industrial de Catalunya

En col·laboració amb el Parc del Llobregat, que té l’objectiu de recuperar i difondre el llegat industrial vinculat al riu Llobregat, aquest monument es va inaugurar el 15 d’octubre de 2010. L’acte formava part de la Fira de Tardor, i hi van intervenir l’aleshores alcalde, Josep Oliva, l’historiador Josep M. Badia i el president del Consorci del Parc Fluvial, Sergi Roca.