Cal Simó
Navàs

Carretera de Berga, 57. Navàs

Ignasi Oms i Ponsa (arquitecte)
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d’habitatges entre mitgeres emplaçat al nucli urbà de Navàs. Es tracta d’una obra modesta, malgrat el prestigi del seu arquitecte, que tan sols incorpora alguns detalls que es podrien qualificar vagament de modernistes. És de planta rectangular i disposa de planta baixa més tres pisos.

La planta baixa, que adopta un estil encara acadèmic, queda distribuïda en tres portalades, la central més gran. Estan separades per franges revestides amb aplacat que simula carreus. L’element que singularitza la façana principal és la balconada del primer pis, sostinguda sobre mènsules i amb tres columnetes sobre les quals es recolza el balcó del damunt. Els capitells són de pedra treballats amb motius florals, la barana és de balustre i els porticons de llibret. A partir del segon pis la construcció es torna força més senzilla, tot i que manté formalment l’esquema d’un balcó corregut de dues obertures per planta. Sembla tractar-se d’una ampliació no prevista inicialment. El pis superior fou afegit després de la guerra.

La façana del darrere, que dóna a una illa interior, presenta una imatge tal vegada més unitària, acostada a un tipus de modernisme bàsic i popular. S’estructura en base a galeries de tres crugies de diferent configuració segons planta i protegides amb baranes balustrades.

Altres denominacions: Cal Corronaire

Originàriament aquesta casa era coneguda com a cal Corronaire. Fou promoguda per Pere Escorsell per a fàbrica de corrons del tèxtil i habitatge. El projecte va anar a càrrec de l’arquitecte manresà d’adscripció modernista Ignasi Oms i Ponsa. L’encàrrec a un arquitecte de renom, autor per exemple del Casino o la Casa Lluvià de Manresa, denota la bona condició econòmica del seu promotor (BADIA, 2000: 19), malgrat que el resultat de l’obra sigui modest.

A l’arxiu municipal es conserva un plànol de la casa amb data de 20 de maig de 1912. Després de la Guerra Civil s’hi afegí un tercer pis que va transformar la part superior, la qual tampoc s’hauria fet com estava previst d’inici (BADIA, 2000: 18-19).

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). Navàs: història en imatges, 1890-1979. Angle Editoria; Centre d’Estudis del Bages, Fotografia Històrica, 9, Manresa, p. 24, 32.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). “El patrimoni de Navàs”. El Xitxarel·lo, núm. 19, p. 18-19.