El Mercantil
Navàs

Carretera de Berga, 51. Carrer de Pau Casals, 2, 4. Navàs

Jordi Piñero Subirana

Edifici residencial parcialment entre mitgeres, d’estil modernista, que està emplaçat al nucli urbà de Navàs. Consta de dos volums: un cos residencial que ocupa la cantonada (de planta baixa més un pis i golfes) i una nau annexa que prolonga l’edifici cap a l’oest, més baix i de caràcter més aviat funcional i industrial.

Les dues façanes visibles del cos residencial es caracteritzen per unes composicions simètriques que recreen algunes formes pròpies del modernisme. A les plantes baixes dominen sengles portals inscrits en semicercles. A les plantes superiors hi trobem formes geomètriques escalonades que decoren a maó vist finestres i balcons, així com els coronaments de les façanes. La façana est té al centre una estreta balconera geminada, i la façana sud un balcó corregut. Els coronaments tenen franges verticals combinades amb una mena de pinacles i cornises, i el de la façana sud adopta la forma de frontó escalonat. A la cantonada sobresurt una xemeneia que segueix aquesta mateixa pauta.

La nau annexa posterior, de planta rectangular i força allargada, és també obrada amb maó. S’ha resolt amb un llenguatge i una composició similars, però amb unes característiques més simples i funcionals. A la part situada més a l’oest hi trobem una composició més acurada, en base a un eix de simetria a l’entorn d’un portal inscrit dins un semicercle. La resta de portals (alguns tapiats) són rematats amb arcs escarsers. El pis superior es caracteritza per una sèrie de finestres balconeres amb baranes balustrades fetes amb peces de formigó prefabricades.

Originàriament tot l’edifici era pensat per quedar amb les façanes a maó vist. Quan fa uns anys el local es va habilitar com a oficina bancària a les façanes de la cantonada la planta baixa es va arrebossar i s’hi va afegir un sòcol de pedra. Cal pensar que, per sota d’aquest aplacat, es manté el material ceràmic originari.

Aquesta casa és coneguda com El Mercantil. En va promoure la construcció Josep Alsina Coll. A l’arxiu municipal se’n conserva un plànol, datat a 30 d’abril de 1911, però no hi consta l’autor. Josep M. Badia apunta la possibilitat que sigui el mateix autor de l’edifici de la carretera de Berga, 29 (Casa Giralt), per la similitud que tenen les dues obres (BADIA, 2000: 18-19).

Antigament a la planta baixa de l’edifici hi hagué el cafè conegut com El Mercantil, on temps després s’hi establiria una sucursal de la Caixa de Catalunya. Malgrat els canvis d’ús que ha sofert l’edifici manté el seu aspecte originari.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). Navàs: història en imatges, 1890-1979. Angle Editoria; Centre d’Estudis del Bages, Fotografia Històrica, 9, Manresa, p. 24.

BADIA MASGRAU, Josep M. (2000). “El patrimoni de Navàs”. El Xitxarel·lo, núm. 19, p. 18-19.