Sembla que tant el cant de les caramelles com algun tipus de ball amb cascavells ja eren ben presents a la zona del Bages al final del segle XVI. Segons un document de l'Arxiu de la Seu de Manresa, l'any 1594 uns manresans van cantar caramelles en diferents pobles de la vegueria. Anaven acompanyats de flauta, tamborino i cornamusa, i alguns dels joves "ballaven los cascavells" (VILAR et alii, 2003: 15-16). Pel que fa a Castelladral, no en tenim notícies antigues concretes, però sabem que a començaments de segle XX al poble s’hi ballava un ball de cascavells. L’isidre Soler conta que en aquesta època una vegada es van organitzar dues colles de caramellaires rivals i a la plaça de Castelladral es van esbatussar.
En un butlletí del Centre Escursionista del Bages de la dècada de 1930 es ressalta que per la Festa Major de Castelladral es feia aquest ball. Se sap que el grup era format per trabucaires i jovent que ballava. Passada la guerra civil, la tradició es va reprendre si bé a intervals i va subsistir fins a la dècada de 1970, quan a causa del despoblament del món rural es va deixar de celebrar la festa major i també el ball de cascavells.
Normalment els encarregats d’interpretar aquesta dansa eren els nois que en sabien més, i es donava molta importància al banderer. Els dansaires de Castelladral eren molt conscients que tenien el seu propi ball de cascavells, i no volien que es confongués amb cap altre de la rodalia, especialment amb el de Serrateix o Viver.
L’any 1984 s’acabava de constituir l’Associació d’Amics i Veïns de Castelladral i es posà com a objectiu recuperar el ball de cascavells. Es va enregistrar la música, que va taral·lejar Hermenegildo Cots, i tot seguit a cal Mestre, on vivia, es van fer els primers assaigs amb els nois i noies del poble, sota la direcció del mateix Hermenegildo Cots i de Pere Obradors. Per primera vegada les noies del poble van participar en aquest ball, que antigament només feien els nois. El ball de cascavells de Castelladral es recuperà per la festa major del poble de l’any 1984. L’any següent es van recuperar les caramelles, i el ball de cascavells acompanyava les cantades que es feien a cada masia de Castelladral, Sant Cugat del Racó, Argençola i també algunes masies de l’entorn de Súria, així com a la plaça de l’Ajuntament de Navàs. A partir d’aleshores les caramelles i el ball de cascavells han continuat presents a Castelladral.