Falgueres
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 2000 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera BV-4601, punt quilomètric 1'100

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

Falgueres es troba situada en un pla entre camps de conreu a l'oest de la carretera C-17 i al sud-est del turó de la Creu de Gurb.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i un volum adossat a l'oest, ambdós bastits amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, conté una cantonada integrada al mur que denota una ampliació i compta amb tres obertures per nivell, un portal i vuit finestres, totes emmarcades amb pedra treballada i llinda de fusta. A la dreta hi ha el volum adossat que forma una eixida a nivell de primer pis.
    Les tres façanes restants, com la principal, tenen les obertures emmarcades amb pedra treballada i llinda de fusta, la major part de les quals reformades. Destaca una cisterna de planta circular, bastida amb murs de maçoneria de pedra i ubicada a tocar de la façana nord.

Falgueres es troba documentada al voltant de l'any 1415, en un llistat de cases de la parròquia de Sant Andreu de Gurb i en el fogatge de 1497.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.
    IGLÉSIES, Josep (1992). El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Dalmau.