Estudi Vidal

c/ d'en Bosc, 6-8

Barroc
    XVII-XX
    Ajuntament de Sitges. Plaça de l'Ajuntament s/n. Sitges-08870
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta de la col·lecció artística privada del pintor sitgetà Josep Vidal i Vidal, que inclou també la seva biblioteca personal ubicada en el propi edifici, l'antic taller de l'artista. Bona part de les peces existents van ser inventariades oficialment entre els anys 1974 i 1978. Entre el seu contingut destaquen les obres del propi Vidal, un bon nombre de les seves pintures, aquarel·les, aiguafrots, dibuixos i postals, així com apunts i esboços de les seves escenografies. De la mateixa manera, figuren obres (dibuixos i pintures) d'altres autors coetanis com A. Ferrer Pino, J. Fuster, J. Cuyàs, M. Cusó, J. M. Miralles, R. Ribot, E. Lerma, J. Soler i J. Larosa. Destaca l'obra de S. Rusiñol "L'home de l'orgue" i una peça de L. Dalmau titulada "Nus d'home". La col·lecció inclou també una petita sèrie de pintura i escultura barroca, de temàtica religiosa, i altres escultures i gravats de procedència diversa. Pel que fa als objectes, convé mencionar les peces de ceràmica, els mobles i les armes, així com altres elements menors (canelobres, estoigs, etcètera) que conformen un conjunt força heterogeni. Finalment, cal assenyalar també la petita hemeroteca, que inclou revistes, programes i catàlegs diversos, entre els que destaquen les publicacions "La Esfera" i "Hispània".
    També s'ubica en aquest estudi una sitja de fang datada del segle XVI, que va ser donada a l'Ajuntament de Sitges per Josep Roig i Raventós.

Les coordenades UTM corresponen a l'edifici que ocupa el centre d'exposicions i on se situa la col·leció artística descrita.

Josep Vidal i Vidal va néixer a Sitges el 17 d'octubre de 1876 i hi va morir el 30 de maig de 1950. Va ser deixeble de Soler i Rovinosa i es va dedicar a l'escenografia. Es autor d'un "Tratado de perspectiva" que es va publicar l'any 1935 i va impartir aquesta disciplina a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi.
    La propietat municipal del taller de l'artista, conegut com "Estudi Vidal" (situat en el c/ d'en Bosc, 6-8 -vegeu fitxa nº 44) i de la seva col·lecció artística data del 28 de març de 1951, data en què el consistori sitgetà va acceptar en sessió plenària la donació feta pels hereus de Josep Vidal i Vidal.

Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)
    PLANAS, R. (1952) "Llibre de Sitges". Barcelona