Estructura quadrangular de la Costa Blanca
Carme

  Anoia
  Costa Blanca
  Emplaçament
  Al costat d'un camí, enmig de massa forestal, dalt d'una petita cinglera que domina Can Bou.

  Coordenades:

  41.52714
  1.61547
  384490
  4598203
  Número de fitxa
  08048 - 18
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  La vegetació cobreix la major part de la superfície de les poques restes conservades.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08047A00400030  
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  Es tracta de les restes molt malmeses d'una estructura de planta quadrangular, que mesuraria aproximadament 5 x 4 m i que conserva visible una de les seves cantonades. Els murs, que no s'han acabat d'ensorrar, conserven una alçada d'aproximadament 1 m i mesuren 1'5 m d'amplada, fet que porta a pensar que l'estructura tindria, com a mínim, un primer pis. La construcció és feta a base de pedra seca de la zona sense escairar, de mòdul petit i mitjà, amb algun gran bloc intercalat. Actualment, les restes estan cobertes de matolls i els pins han crescut al seu interior. S'ubica en una posició, dalt de la carena de la Costa Blanca, que té una excel·lent panoràmica de tot el terme municipal.

  La seva posició dalt d'una petita carena, el seu estat runós, i la pèrdua de tota referència entre la gent més gran del poble de l'ús d'aquesta estructura, va portar a creure en un principi que es tractava d'una torre de guaita, però un cop feta la visita al lloc, podem constatar que la tècnica constructiva no s'adiu a aquest tipus d'estructures defensives. La manca de qualsevol tipus de referència històrica en la documentació escrita, tant medieval com moderna, és també un element de pes per descartar que estiguem davant d'una torre. Podriem estar, però, davant d'un petit refugi o, fins i tot, d'algún tipus d'estructura de la Guerra Civíl (cal recordar que al proper Forat de les Graus es té constància de que durant el conflicte bèlic hi hagué estacionada una metralladora).

  MERCADER, Miquel A. (1999): "Descobriment de les restes de la Torre de Guaita de Carme", Les Fonts de Carme, 1, Associació El Forat dels Graus, p. 2.