Jaciment Paleontològic de Collbàs o Coll de la Llentia
Carme

  Anoia
  Coll de la Llentia
  Emplaçament
  A la serra de Collbàs, i en especial al Coll de la Llentia.

  Coordenades:

  41.54695
  1.61708
  384660
  4600400
  Número de fitxa
  08048 - 17
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Jaciment paleontològic
  Cenozoic
  Paleògen
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, CC. AA. 12784
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  varis propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  La presència de nummulites a la serra de Collbàs és l'indici més evident de la presència d'un jaciment paleontològic marí, amb una cronologia inicial del Cenozoic Terciari Paleògen Eocè Mitjà Lutecià i una cronologia final del Cenozoic Terciari Paleògen Eocè Superior Bartonià. La geologia del jaciment la conformen calcàries biomicrítiques del Bartonià, gresos i conglomerats del Cuisià, i, finalment, argiles i gresos amb guixos del Cuisià-Lutecià. Les espècies animals documentades són principalment crustacis decàpodes: Pagurus marini (cranc ermità), Neptunus catalanicus, Menippe almerai i Harpactocarcinus punctulatus. Els equínids també hi són presents: Porosoma cribum, Hebertia granulosa, Brissoides acuminatus i B. multituberculatus.

  Alguns materials paleontològics estan dipositats al Museu Comarcal de l'Anoia, amb diferents números de registre. Atès que el sistema de classificació emprat per aquest Museu és per espécies, i no per jaciments, resulta una tasca ingent cercar i ordenar tots els fòssils provinents del jaciment de Collbàs. Nosaltres hem pogut fotografiar els registres 2195-2200 i 1934-1994, corresponents a les espècies Eupatagus Almerai i Montezumella Amenosi respectivament, entre els quals s'hi troben exemplars provinents de Collbàs (n. 1959 i 2200).

  El nom "Nummulites" es un diminutiu de la paraula llatina "nummulus" (moneda). Així doncs, tot i que el nom científic d'aquests fòssils prové d'una paraula corrent com és "moneda", la gent de Carme i voltants els anomena popularment "llenties", i el lloc on n'afloren en més quantitat "Coll de la Llentia". Els nummolites, protozous marins gegants (poden arribar fins als 6 cm de diàmetre), es van extingir al final de l'Oligocè.

  LLENAS, Manel (1994): "Jaciment paleontològic de Collbàs, Carme (Anoia)", Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.