Esqueis de Santa Helena
Fogars de Montclús

Santa Helena
    A l'extrem nord-est del terme.

Zona de Reserva Natural del Turó de Morou - Santa Helena.
    Virgínia Cepero González

Els esqueis de Santa Helena formen un paisatge condicionat pel fort pendent, on destaquen de les formes del seu relleu, amb nombrosos monòlits, cingles i pedregars.
    La duresa del rocam intrusiu de gra fi, molt resistent a l'erosió, configura un escenari únic al Montseny.
    A les roques granítiques es constitueixen plenament diverses comunitats rupícoles, com Saxifraga vayredana, Allium senescens, Asplenium septentrionale i Antirrhinum asariana, entre d'altres.
    Es troben dins la Zona de Reserva Natural del Turó de Morou - Santa Helena.

Sobre aquest indret, situat al final de les crestes que per Montllobar, el Turó Gros i Puig Sesolles, podria situar-se l'antic castell de Miravall, que juntament amb el castell de les Agudes, eren el centre històric primitiu dels vessants meridionals del Montseny. No es conserven vestigis visibles d'aquesta històrica fortalesa.

OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial. Àrea d'Espais Naturals. Diputació de Barcelona (2008) Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Memòria del Pla. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.