La Tordera Fogars de Montclús

  Vallès Oriental
  La Tordera
  La Tordera
  326

  Coordenades:

  41.73993
  2.40715
  450702
  4621071
  08081-162
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Bo
  Legal
  Zona d'alt interès natural. Pla Especial Montseny
  Fàcil
  Social
  Privada
  Diversos propietaris
  Virgínia Cepero González

  La Tordera és un riu que neix al municipi de Montseny (Vallès Oriental), a la Font Bona, vora el coll de Sant Marçal, i desemboca al mar Mediterrani formant el delta de la Tordera, entre Blanes i Malgrat de Mar. Té una llargada de 61,5 km.
  És de règim exclusivament pluvial, i el cabal, sense reserves de neu, varia segons les pluges.
  El curs alt, que s'inicia aproximadament als 1.600 m d'alçada sobre el nivell del mar i es perllonga fins a Sant Celoni, es caracteritza pel seu modest cabal que transcorre per uns pendents bastant pronunciats, la llera estreta i bastant rocosa i unes aigües ràpides, ombrejades per un bosc de ribera en el que domina la verneda.
  El principal afluent per la dreta és la riera de Trentapasses o de Vilalba, amb les rieres de Vallgorguina i de Fuirosos. Els de l'esquerra són les rieres de Campins o de Pertegàs, de Gualba, regularitzada pel petit pantà de Santa Fe, de Repiaix i de Breda.

  Les coordenades corresponen a un punt central.

  El riu Tordera era ja conegut en època romana, tal com ho testifiquen alguns historiadors com Plini el Vell, Estrabó i Claudi Ptolomeu, malgrat que no coincideixen en el nom, essent potser el més emprat el de Flumen Tarnum. Durant l'època medieval es coneix com Tordaria o Torder.

  ENCICLOPÈDIA CATALANA: www.enciclopedia.cat