La Tordera Fogars de Montclús

Vallès Oriental
La Tordera
La Tordera
326

Coordenades:

41.73993
2.40715
450702
4621071
08081-162
Patrimoni natural
Zona d'interès
Bo
Legal
Zona d'alt interès natural. Pla Especial Montseny
Fàcil
Social
Privada
Diversos propietaris
Virgínia Cepero González

La Tordera és un riu que neix al municipi de Montseny (Vallès Oriental), a la Font Bona, vora el coll de Sant Marçal, i desemboca al mar Mediterrani formant el delta de la Tordera, entre Blanes i Malgrat de Mar. Té una llargada de 61,5 km.
És de règim exclusivament pluvial, i el cabal, sense reserves de neu, varia segons les pluges.
El curs alt, que s'inicia aproximadament als 1.600 m d'alçada sobre el nivell del mar i es perllonga fins a Sant Celoni, es caracteritza pel seu modest cabal que transcorre per uns pendents bastant pronunciats, la llera estreta i bastant rocosa i unes aigües ràpides, ombrejades per un bosc de ribera en el que domina la verneda.
El principal afluent per la dreta és la riera de Trentapasses o de Vilalba, amb les rieres de Vallgorguina i de Fuirosos. Els de l'esquerra són les rieres de Campins o de Pertegàs, de Gualba, regularitzada pel petit pantà de Santa Fe, de Repiaix i de Breda.

Les coordenades corresponen a un punt central.

El riu Tordera era ja conegut en època romana, tal com ho testifiquen alguns historiadors com Plini el Vell, Estrabó i Claudi Ptolomeu, malgrat que no coincideixen en el nom, essent potser el més emprat el de Flumen Tarnum. Durant l'època medieval es coneix com Tordaria o Torder.

ENCICLOPÈDIA CATALANA: www.enciclopedia.cat