Església vella de Sant Cristòfol de Vespella Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Cristòfol de Vespella
  A 1550 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 5'800

  Coordenades:

  41.96656
  2.2067
  434266
  4646368
  08100-19
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Modern
  XI-XVIII
  Dolent
  Únicament queden petites parts de murs i enderrocs
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
  Jordi Compte

  La primitiva església de Sant Cristòfol de Vespella es troba situada en el punt més alt d'un turó arrodonit i amb pendent pronunciat en el serrat del Rector, al sud de l'església de Sant Cristòfol de Vespella.
  Es tracta d'una església de la que només en resten petites parts dels murs, molt malmeses i cobertes de vegetació, ocupant el pla més elevat del turó on s'assenta i també el pla immediatament inferior a la vessant est. Tota aquesta zona queda coberta de pedres despreses i vegetació, fent-se el mur visible només a l'extrem est. Just sota el mur visible, però en un nivell inferior, s'ha conservat parcialment la cisterna de l'edifici, de forma circular i bastida amb murs de maçoneria de pedra.
  Tot l'extrem superior del turó on es troben les restes d'aquesta església queda ocupat per nombroses feixes delimitades amb murs de pedra.

  L'església de Sant Cristòfol es troba documentada des del 986, tot i que les funcions parroquials no es documenten fins al 1055 de manera genèrica i explícitament l'any 1080 en la concòrdia que van fer el bisbe de Vic, Berenguer Sunifred de Lluçà i Guillem Bernat de Queralt sobre les esglésies i parròquies del terme del castell de Gurb, entre les que es trobava l'església de Sant Cristòfol de Vespella. L'església va ser abandonada als voltants de 1752, quan es va construir la nova església en una ubicació més accessible.

  AADD (1984). Catalunya Romànica. Osona. Volum II. Enciclopèdia Catalana, S.A.
  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.