Església Santa Maria de Rubió
Rubió

X-XII
    Científic/Cultural
    Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’església de Santa Maria de Rubió és troba situada a l’actual nucli del Castell de Rubió. L’edifici data del segle XIV malgrat que conserva elements d’estil romànic que formaven part de l’església primigènia. La intervenció arqueològica duta a terme per la Diputació de Barcelona a l’interior de l’església va posar al descobert una ocupació humana d’època alt medieval arran de la troballa de nombroses sitges excavades al subsol amortitzades al segle X per la presència de fragments ceràmics d’aquesta cronologia al seu interior. D’època posterior, es documenten noves sitges que foren amortitzades ja al segle XI i que seccionen les sitges anteriors; sitges que foren abandonades amb a construcció de l’església romànica, que posteriorment fou absorbida per l’església d’estil gòtic. Les excavacions també van permetre documentar part de perímetre del temple romànic. Entre el mur perimetral nord de l’església romànica i el mur nord de l’església gòtica es van conservar tombes de l’antiga sagrera que envoltava el temple romànic. Es tracta principalment de tombes infantils de planta el·lipsoïdal

Fitxa 002.BARP de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

La intervenció arqueològica realitzada l’any 1986 per restaurar i arranjar l’església de Santa Maria van posar al descobert vestigis d’una ocupació humana anterior a l’arribada comtal. La intervenció fou a càrrec de la Diputació de Barcelona

AAVV. (1981): Catalunya Romànica. El Penedès – L’Anoia. Vol. XIX. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

BORI ALCAÑIZ, R. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

LÓPEZ MULLOR, A (coord). (2007): Església de Santa Maria de Rubió: memòria d’arqueologia i història. Col·lecció Documents de treball. Diputació de Barcelona.

VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.