Can Palomas
Rubió

BV-1031 i passat el Km 9 agafar el camí de Rubió a Castellfollit

XVII-XX
    Hi ha algunes zones deteriorades
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Can Palomas és una masia d’origen modern i consolidada en època contemporània. Es troba situada en un lloc estratègic i de gran control visual de l’entorn de Maçana. Actualment manté l’estructura volumètrica inicial del segle XVII. El mas està format per dos volums annexos construïts amb pocs anys de diferència. El cos primigeni és una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia. Consta de planta baixa i pis. El frontis s’hi obra un portal d’arc de mig punt adovellat amb la data 1601 gravada a la dovella clau i a nivell del primer pis, col·locada simètricament amb la portalada hi ha un finestral amb llinda de pedra decorada amb un arc conopial amb una creu central amb un ampit motllurat. Adossat aquest cos, per la banda de llevant, l’any 1614 s’hi va annexar un segon volum en forma de L invertida que envolta el cos principal. Consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta a dues vessants i adaptant-se a la topografia del terreny. La façana principal, també orientada a migdia, s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat amb l’any 1614 gravat a la dovella clau. A nivell del primer pis s’obren tres finestres i una a l’alçada de les golfes que conserva l’ampit de pedra. Posteriorment, a la façana de ponent del cos primigeni s’hi van edificar dos coberts davant de l’era. Davant la façana de migdia hi ha les conilleres, un volum de reduïdes dimensions amb la coberta a una vessant.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 038.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L’Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.