Can Palomas
Rubió

  Anoia
  Camps d’en Palomes. Maçana
  Emplaçament
  BV-1031 i passat el Km 9 agafar el camí de Rubió a Castellfollit
  760

  Coordenades:

  41.66265
  1.60434
  383805
  4613263
  Número de fitxa
  08185 - 58
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Hi ha algunes zones deteriorades
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 31222
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  001504100CG81C0001MP
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

  Can Palomas és una masia d’origen modern i consolidada en època contemporània. Es troba situada en un lloc estratègic i de gran control visual de l’entorn de Maçana. Actualment manté l’estructura volumètrica inicial del segle XVII. El mas està format per dos volums annexos construïts amb pocs anys de diferència. El cos primigeni és una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia. Consta de planta baixa i pis. El frontis s’hi obra un portal d’arc de mig punt adovellat amb la data 1601 gravada a la dovella clau i a nivell del primer pis, col·locada simètricament amb la portalada hi ha un finestral amb llinda de pedra decorada amb un arc conopial amb una creu central amb un ampit motllurat. Adossat aquest cos, per la banda de llevant, l’any 1614 s’hi va annexar un segon volum en forma de L invertida que envolta el cos principal. Consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta a dues vessants i adaptant-se a la topografia del terreny. La façana principal, també orientada a migdia, s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat amb l’any 1614 gravat a la dovella clau. A nivell del primer pis s’obren tres finestres i una a l’alçada de les golfes que conserva l’ampit de pedra. Posteriorment, a la façana de ponent del cos primigeni s’hi van edificar dos coberts davant de l’era. Davant la façana de migdia hi ha les conilleres, un volum de reduïdes dimensions amb la coberta a una vessant.

  La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 038.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

  AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L’Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

  VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.