Església parroquial de Sant Bartomeu
Vallbona d'Anoia

Lloc: Plaça de l'Església, 1. Nucli urbà

Joaquim Ros de Ramis
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
    Núria Cabañas

L'actual església parroquial de Sant Bartomeu fou edificada entre els anys 1948 i 1952. L'edifici és d'una sola nau, de planta basilical amb cinc capelles a la paret de tramuntana i quatre capelles més a la paret de migjorn, on també s'hi ubica la porta d'accés. Cada capella està separada de la nau principal per un arc de mig punt sostinguts per pilars. La primera capella de tramuntana acull la pica baptismal de marbre i datada de l'any 2002. Les tres capelles següents estan dedicades al Crist Crucificat, a Sant Isidre (inaugurat l'any 1958) i a la Verge del Roser finançada per la família Prat Llobera respectivament. Les capelles de migjorn estan dedicades a Sant Bartomeu i a la Verge de Guadalupe, imatge de l'any 1955 i portada de Mèxic. A la part superior, sobre cada capella hi ha unes petites obertures circulars amb vitralls que representen els dotze apòstols. El sostre és pla i està decorat amb cassetons pintats i recolzat sobre arcs faixons, dividit en sis trams i l'altar sense absis. En el primer tram s'hi troba el cor des del qual s'accedeix al campanar. L'altar major té un retaule fet de fusta i guix amb la imatge central de Sant Bartomeu i la imatge de Sant Miquel i Santa Anna als laterals. Damunt hi ha la imatge de la Mare de Déu d'Assumpció i l'Esperit Sant i a les parets laterals hi ha pintures que representen els àngels i el Bon Pastor.
    L'accés a l'interior de l'església es des de la façana de migjorn, a través de sis graons. La porta està coberta per un porxo amb dos arcs revestits de pedra de turo. La façana interior està arrebossada imitant carreus ben escairats i la porta d'accés esgrafiada. Adossat a la façana de ponent hi ha el campanar, de planta quadrada amb tres obertures i un rellotge que s'havia instal·lat a l'antiga parròquia l'any 1924. El campanar està coronat per una petits torre amb una obertura en arc de mig punt a cada costat recolzat sobre impostes motllurades.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 06.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Hi ha constància de l'església de Vallbona des de l'any 1184 quan aquesta era sufragània de Piera, i els seus dominis pertanyien al castell d'aquesta mateixa població juntament amb el terme de Cabrera.
    A finals del segle XIII va passar a dependre del castell de Cabrera, independent del municipi de Piera. No obstant, l'any 1320 el senyor de Cabrera, Asbert Mediona, va vendre la quadra de Vallbona a Berenguer de Banyoles formant-se així el terme independent; tot i que posteriorment va tornar a dependre de Cabrera.
    L'any 1508 el rector de Cabrera va anar a viure a Vallbona per aquesta raó, la parròquia de Cabrera va passar a ser la sufragània fins que a l'any 1868 es va produir la divisió definitiva de les dues parròquies cadascuna d'elles amb el seu rector.
    L'antiga parròquia de Sant Bartomeu tenia tres naus. Les dues naus laterals hi havia diverses capelles amb altars dedicats a Sant Isidre, Sant Sebastià, la Verge del Carme, l'altar dedicat al Sant Crist i a la Verge dels Dolors, l'altar de la Mare de Déu del Roser i per últim a Sant Francesc de Paula. L'altar major estava consagrat a Sant Bartomeu amb les imatges de Sant Josep i Sant Joan una a cada lateral i al damunt la imatge de Santa Llúcia.
    El 22 de juliol de l'any 1936, durant la guerra civil, l'església fou cremada i posteriorment destruïda i les pedres van ser utilitzades per bastir part de l'actual parròquia. Segons un informe de Vallbona, es van perdre peces tant significatives com una creu d'estil barroc i una casulla morada molt antiga

AVINYÓ, MOSSÉN JOAN. (1909): Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada.
    OLLÉ, F. (1963): La parroquia de Sant Bartomeu de Vallbona. Barcelona.
    SAUMELL, A; ROMÁSN, C; BORÀS, J. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.